La fira ViBa comença aquest cap de setmana amb les visites i itineraris guiats al patrimoni vinícola del Bages i les visites als cellers de la Ruta del vi de la DO Pla de Bages, que seguiran també l’1 i 2 de juny al matí. En total, hi ha previstes 16 propostes de patrimoni a 11 municipis del Bages que permetran conèixer el passat vitivinícola de la comarca. Les activitats estan organitzades tant per entitats públiques com per particulars que tenen alt coneixement i estima per la història del vi del territori. Per participar-hi cal reservar plaça a través del web https://www.firaviba.cat/programa/#visites-patrimoni.

Com a novetat d’enguany, destaquen propostes que combinen el coneixement del patrimoni vitivinícola i el paisatge de vinya del Bages. Entre aquestes, trobem les següents visites:

  • La premsa de Castelltallat i tast de vins a l’observatori astronòmic a Sant Mateu de Bages.
  • La visita a les vinyes velles i aiguardent a Aguilar de Segarra, una visita guiada a l’antiga fassina del Cal Pepó de Castellar que va estar en funcionament per a la producció d’aiguardent fins abans de la fil·loxera, on es podrà veure una demostració en directe d’elaboració d’aiguardent a partir del vi amb un alambí.
  • L’essència vitivinícola de Mura, una visita guiada que comença a les Tines de la Vall del Flequer i continua pel nucli antic de Mura.
  • Artesse dels íbers i bon vi, un recorregut per la història i l’ocupació del turó d’Artés des de l’època antiga fins a les tines dels subterranis de les cases del nucli antic.
  • L’entorn de la Guinarda de Santpedor, una passejada de 5 km on es podran veure les traces de l’antic conreu de vinya en el paisatge actual.

A més, s’han tornat a programar visites que ja són tot un clàssic de la Fira ViBa per l’interès que generen, com la visita als cups excavats a la pedra de l’Edat Mitjana de Navàs que porta el nom “Les pedres que parlen al Pla de Sant Pere de Cigales”, la visita als trulls vinícoles de Fonollosa de l’època medieval, la caminada pel Putxot a Castellnou de Bages o la pedalada en BTT per Salelles “El Bages sobre rodes”.

Tastos a espais únics

Els caps de setmana de Fira ViBa són  també un bon moment per fer tastos en espais patrimonials singulars de la comarca. En aquest sentit, es repetiran visites guiades amb tast que han tingut sempre molt bona acollida com “Encanta’t de Beure’t” al Palau Graells de Cardona, “Balç i vi”,  “Vermuts amb cor” i la visita a la Casa de la Culla a Manresa, “Històries del vi” al monestir de Sant Benet de Bages o “Entre records i tastos al Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi” a Sant Fruitós. També hi haurà portes obertes i tast al Centre Enoturístic de Navàs i tastos de vins DO Pla de Bages a establiments especialitzats i a la Torre Lluvià de Manresa.

Dos caps de setmana enoturístics complets

Enguany, a part de les visites de patrimoni, les visites als cellers i els tastos de vins, la música en directe s’endinsarà a tres cellers de la DO Pla de Bages amb el concert de Raïm a l’Espai Artium, el concert d’Öliva al Celler Entrebosc i el concert de Bob i el Lladre a les Acàcies aquest cap de setmana i el que ve.

Divendres 29 de maig al vespre i les tardes de dissabte 1 i diumenge 2 de juny, el Pati del Casino de Manresa serà l’espai central de la Fira ViBa amb la Nit de Picapolls i la mostra de vins dels cellers DO Pla de Bages, acompanyat de música en directe, zona gastronòmica i activitats infantils. D’aquesta manera, els visitants que vinguin al Bages els propers dos caps de setmana podran viure una experiència enoturística completa tot gaudint d’una gran oferta de propostes variades relacionades amb la cultura de vi i allotjar-se i menjar als establiments de la Ruta del vi DO Pla de Bages.

Sobre la Ruta del vi

La Ruta del vi de la DO Pla de Bages és un projecte coliderat per l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea. Es tracta d’una ruta d’enoturisme cultural, ja que es basa en les singularitats del territori on destaquen l’extens patrimoni de construccions de pedra seca vitivinícoles fruit d’un passat històric arrelat a la vinya i el vi des de l’època dels romans. Esdeveniments com la Fira ViBa i la Festa de la Verema són oportunitats excel·lents per divulgar la cultura de vi de la comarca i alhora posicionar-la com una destinació d’enoturisme cultural.

image_pdfExporta a PDF