El Consell Comarcal del Bages ha impulsat un estudi que fa una radiografia exhaustiva de les ordenances fiscals municipals amb major afectació a les empreses de la comarca. El Bages és una comarca industrial amb un 17% de les empreses corresponents a aquest sector, que genera més de la meitat del volum de negoci de la comarca. El document Anàlisi de l’impacte dels impostos i taxes municipals en les empreses del Bages ha estat promogut pel Servei de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages.

 

L’estudi es fixa en aquells impostos que més graven a les indústries ubicades als 100 polígons d’activitat econòmica de la comarca (Impost de Béns Immobles, Impost sobre Activitats Econòmiques, Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica i Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres) i en fa una comparativa entre tots els municipis de la comarca i set altres territoris amb els quals existeixen similituds per grandària o volum d’empreses. Per analitzar la pressió fiscal a les empreses l’estudi recull fins a quatre simulacions aplicades en què es calcula què pagaria una mateixa empresa a cadascun dels municipis de la comarca.

 

Eina valuosa

El document proporciona als ajuntaments informació de qualitat respecte als impostos i taxes municipals que apliquen i que poden comparar amb altres municipis de la comarca o territoris de característiques semblants i també millora la informació a disposició de les empreses perquè tinguin coneixement de quins són els impostos i taxes a pagar a cada municipi en cas que tinguin interès a ubicar-s’hi.

 

La consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages, Marta Viladés Ribera, destaca que l’estudi és una eina valuosa perquè “també ens ha de permetre generar debat i cercar majors coincidències en matèria de fiscalitat municipal amb l’horitzó d’avançar cap a un desenvolupament econòmic que tingui una major perspectiva territorial”.

 

Bones pràctiques

L’anàlisi fa un recull de possibles elements a incorporar les ordenances fiscals municipals que poden afavorir el desenvolupament econòmic local, amb un teixit econòmic diversificat. Destaquen l’Impost de Béns Immobles i el fet de fixar tipus impositius diferenciats per als béns urbans en funció del seu ús i de la grandària de l’immoble de manera que tinguin certa progressivitat o bé la possibilitat que dins la bonificació d’interès municipal s’incloguin aspectes relacionats amb el desenvolupament empresarial. Quant a l’Impost sobre activitats econòmiques es consideren factors positius fixar coeficients de situació el màxim d’ajustats a les característiques i qualitat dels PAE, així com incorporar la bonificació que preveu la llei a empreses que incrementin plantilla. De manera transversal, s’assenyala com a possible bona pràctica la incorporació de bonificacions ambientals, com ara la instal·lació de plaques solars per a l’autoconsum, vehicle elèctric o plans de desplaçaments d’empreses.

 

Detall de les taxes

L’Impost Sobre Béns Immobles és el que representa una major recaptació per part dels ajuntaments i és el que repercuteix més en les despeses de la comarca. Manresa, Sallent o Navàs, per exemple, apliquen el tipus per ús industrial per sobre de l’1% amb naus amb valors superiors als 100.000 euros. Pel que fa a l’Impost sobre les Activitats Econòmiques s’observa com tendeix a tenir uns tipus més alts en aquells municipis més industrialitzats i amb empreses més grans. La mitjana és del 2,3 i únicament dos municipis (Sant Fruitós de Bages i Sant Vicenç de Castellet) arriben al 3. Pel que fa l’Impost sobre els vehicles i l’Impost sobre les Construccions presenta poques diferències entre municipis. En l’IVTM la majoria de municipis tenen el tipus màxim de 2. I en l’ICIO majoria de municipis estableixen entre el 3% i el 4% del cost dels treballs. L’estudi inclou també un repàs exhaustiu de les bonificacions previstes en tots els impostos. En destaquen aquelles destinades a facilitar l’obertura de noves activitats en l’IAE, o bé les de caràcter mediambiental presents de manera transversal a tots els impostos analitzats.

 

Presentació i actualització

L’estudi es basa en els tipus impositius de les ordenances fiscals municipals de 2022. El Consell Comarcal es mostra predisposat a que en cas que acabi despertant un gran interès entre ajuntaments i empreses, any a any es pugui actualitzar l’anàlisi amb les novetats en les ordenances aprovades pels ajuntaments. Els resultats de l’estudi es van explicar a inicis d’octubre a tots els ajuntaments i és previst fer una presentació dirigida a empreses i associacions empresarials durant el proper mes de desembre.

image_pdfExporta a PDF