Una trentena de membres de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, entre els quals hi havia cellers, allotjaments, restaurants, empreses d’activitats i equipaments turístics, han fet una sortida per conèixer la Ruta del Vi de la DO Empordà i veure experiències que es podrien aplicar a la nostra comarca. A la sortida també hi ha participat alguns ajuntaments de la comarca, a més del conseller comarcal de Turisme, Eduard Mata, i el president de la Denominació d’Origen Pla de Bages, Carles Playà.

L’acció forma part de la formació contínua que s’ofereix als integrants de la ruta, amb l’objectiu de garantir-ne la competitivitat, la satisfacció dels visitants i una bona gestió de l’oferta enoturística del territori. Per aquest motiu, cada any s’organitza un viatge de benchmarking a una destinació vinícola propera que pugui servir de referència per al projecte enoturístic de la Ruta del vi. La sortida permet conèixer bones pràctiques d’altres territoris i a la vegada crear xarxa entre els propis membres de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages.

La sortida va ser possible gràcies a la col·laboració de la Ruta del vi DO Empordà i al suport dels espais visitats que van obrir les portes de casa seva. Es van visitar els cellers Empordàlia, Mas Llunes, La Vinyeta i Celler de Perelada, quatre propostes totalment diferents: Empordàlia, una marca nascuda del cooperativisme que inclou agrobotiga i museu; Mas Llunes, un celler familiar amb una proposta d’enoturisme característica i diferent; La Vinyeta, amb una àmplia oferta de serveis turístics a part de les visites al celler; i el Celler de Peralada, un celler que centra la visita en l’arquitectura i el paisatge i que té un macroprojecte singular centrat en l’experiència del visitant, esdevenint un celler emblemàtic a Catalunya.

També van poder conèixer el projecte “Vinyes del poble” de Llançà de la mà de la seva alcaldessa, Núria Escarpanter. Aquesta iniciativa inspira els municipis del Bages amb el fet d’incorporar vinya als elements visuals de rotondes i entrades del poble, ja que l’ús de la vinya i la pedra seca contribueixen a potenciar la identitat del territori i alhora són una bona manera d’estalviar aigua en els enjardinats.

El conseller de Turisme Eduard Mata considera que “per a una destinació enoturística jove però amb un gran potencial com el Bages aquest tipus de sortides són clau, ja que ens permeten conèixer la realitat d’altres territoris i veure quines oportunitats tenim”. I afegeix que “a la comarca hem apostat clarament per l’enoturisme i treballem per posicionar la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages com la ruta d’enoturisme cultural de referència a Catalunya.”

Per la seva banda, el president de la DO Pla de Bages, Carles Playà, destaca que “els últims anys els cellers del Bages han avançat molt per definir la seva proposta enoturística. Ens queda molt camí per recórrer, i veure l’experiència de l’Empordà ens pot servir per continuar creixent i ampliant l’oferta, tant per part dels propis cellers com de la resta d’empreses membres de la Ruta”.

La Ruta del Vi DO Pla de Bages és un projecte gestionat conjuntament per Bages Turisme i la DO Pla de Bages orientat a fomentar la creació d’enoexperiències que posicionin el Bages com una destinació enoturística i que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Actualment Catalunya compta amb 9 Rutes del vi que promocionen l’enoturisme arreu del territori.  Agrupades des de l’experiència del Penedès i l’Empordà fins a les Rutes del vi més noves com Terra Alta i Conca de Barberà, hi ha un treball conjunt entre les Rutes del vi de Catalunya basat en la cooperació i la transferència de coneixement per a la promoció enogastronòmica del conjunt català. Així mateix, tant el Pla d’Enogastronomia de Catalunya com la designació de Catalunya com a regió Mundial de la Gastronomia 2025 són una gran oportunitat per a la promoció enogastronòmica del conjunt català.

image_pdfExporta a PDF