El Servei de Protecció Civil del Consell Comarcal del Bages ha realitzat durant les darreres setmanes sessions de formació a un total de set municipis de la comarca per estar preparats en episodis de nevades. Avinyó, Artés, Castellnou de Bages, Cardona, Navàs, Mura i Talamanca han participat d’una formació que recorda els elements bàsics dels plans d’actuació municipal per situacions de neu. Els municipis que tenen nuclis de població que estiguin a una altitud de 400 metres o més estan obligats a fer un pla d’actuació municipal per nevades. Al Bages, un total de 18 municipis tenen aquesta obligació i, per la resta de municipis és recomanat disposar-ne. A cadascun dels ajuntaments on s’ha actuat s’ha realitzat una primera sessió formativa sobre el pla d’actuació i les tasques assignades, per, en una sessió posterior, realitzar un simulacre de despatx per la posada en pràctica simulada de les actuacions a realitzar en cas nevades.

 

Funcions bàsiques dels plans d’actuació municipal per nevades

− Definir els responsables, les seves funcions i les accions que duran a terme al municipi per tal de combatre l’emergència.

− Definir i inventariar els elements i les persones del municipi especialment vulnerables en cas d’una emergència per nevades (escoles, llars d’infants, centres de dia, residències d’avis, CAPs o dispensaris, hospitals, cases de colònies o de turisme rural, càmpings…).

− Preveure la neteja dels accessos al municipi i a serveis imprescindibles com ara centres sanitaris, escoles, abocadors, tanatoris, cementiris, etc., així com establir les prioritats.

− Preveure les actuacions necessàries en relació amb les persones afectades, tenint especial cura en l’atenció de les persones vulnerables i les persones amb discapacitat, per facilitar el seguiment de l’atenció, la cobertura de necessitats, el retorn a la normalitat i l’assessorament integral, tant durant l’emergència com durant l’estadi de recuperació

− Preveure l’organització i les mesures necessàries per reduir l’impacte i els efectes d’una nevada sobre la població, així com per minimitzar els possibles riscs que se’n puguin derivar. En aquest sentit, cal preveure les possibles necessitats com ara l’allotjament o l’establiment de zones d’acollida per a la població itinerant o persones evacuades, la provisió d’aliments, serveis socials als afectats, etc.

− Preveure procediments d’informació, avís i alerta a la població (resident i itinerant).

 

Durant la tardor de l’any passat Protecció Civi va dur a terme les sessions de formació als municipis d’Aguilar de Segarra, Castellbell i el Vilar, El Pont de Vilomara i Rocafort, Gaià, Sant Feliu Sasserra, Sant Salvador de Guardiola i Sant Mateu de Bages.

 

image_pdfExporta a PDF