L’objectiu és facilitar la incorporació de les persones migrades en la realitat sociolaboral de la comarca i, alhora, fomentar la cohesió social i la igualtat d’oportunitats

El Consell Comarcal del Bages ha doblat l’oferta formativa del Servei de Primera Acollida i també la xifra de participants. Per a aquest 2019 ha programat un total de 31 cursos d’acollida que beneficiaran unes 200 persones migrades. L’any passat, es van oferir 12 cursos que van comptar amb un centenar de participants. L’objectiu és facilitar la incorporació d’aquestes persones en la realitat sociolaboral de la comarca i, al mateix temps, fomentar la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.

El Servei de Primera Acollida inclou l’acompanyament, la formació i la certificació d’uns coneixements mínims de les persones estrangeres que s’acrediten cursant tres mòduls formatius: un per aprendre català o alfabetització amb un mínim de 90 hores, un altre sobre coneixements laborals amb una durada mínima de 15 hores i un tercer sobre coneixements de la societat catalana i de l’entorn, també de 15 hores mínim. Enguany s’ha incorporat un quart mòdul de prevenció de violències masclistes.

Les diferents propostes formatives es porten a terme a vuit municipis de la comarca: Avinyó, Balsareny, Castellnou de Bages, Navarcles, Sallent, Santpedor, Sant Salvador de Guardiola i Sant Vicenç de Castellet.

S’ofereixen nou cursos del mòdul de llengua, cinc del de coneixements laborals i vuit del de societat catalana i l’entorn. Del nou mòdul sobre prevenció de violències masclistes hi ha cinc cursos. Per a totes les persones que hi puguin estar interessades, les inscripcions encara estan obertes.

Per tal d’establir els nivells de català s’han fet proves de nivells conjuntament amb el Consorci de Normalització Lingüística a cinc municipis: Avinyó, Balsareny, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent i Sant Vicenç de Castellet. A les proves hi han participat un total de 93 persones.

La importància de l’arribada

L’arribada és un dels moments clau per a l’apropament entre les persones migrades i la societat d’acollida. A través del Servei de Primera Acollida del Bages es pretén afavorir la plena incorporació a la societat de la població estrangera, procurant afavorir la superació i el reequilibri d’aquelles mancances que puguin dificultar la igualtat d’oportunitats i el ple desenvolupament personal i familiar. També se’ls proporcionen eines que el són útils a l’hora de buscar feina o de fer valer la seva formació i experiència.

Poden accedir al Servei de Primera Acollida i, per tant, a la formació, totes les persones estrangeres migrades, les sol·licitants d’asil o de protecció subsidiària, les refugiades, les apàtrides i les retornades, així com els adolescents i joves que han migrat sols.

L’augment de l’oferta de cursos es deu tant a l’increment de l’arribada de persones estrangeres com al desplegament de la Llei d’Acollida i a l’increment de municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) que sol·liciten la realització de mòduls vinculats al Servei de Primera Acollida.

Una vegada s’han superat els tres mòduls, les persones poden obtenir un Certificat d’Acollida que és útil en els processos d’estrangeria com ara l’arrelament social, la modificació o la renovació d’autoritzacions de residència, entre d’altres. El mòdul de prevenció de violències masclistes no és obligatori però sí altament recomanat.

El 2017 el Bages comptava amb 17.798 veïns i veïnes estrangeres empadronades als 30 municipis. L’any 2018, aquesta xifra era de 18.775, una tendència a l’alça que continua aquest 2019.

image_pdfExporta a PDF