El document marca les línies estratègiques del Consell Comarcal i els Ajuntaments per treballar per la igualtat de gènere i la no discriminació

El III Pla d’Igualtat del Bages, aprovat recentment pel Consell Comarcal, marca les línies estratègiques per als propers 4 anys per treballar per a la igualtat de gènere. És l’eina bàsica a través de la qual el Consell Comarcal del Bages i els Ajuntaments decideixen i planifiquen les seves polítiques públiques per avançar en la construcció d’una societat igualitària. Entre els principals objectius hi ha la lluita contra la violència masclista, fomentar la participació de les dones, reorganitzar els treballs i nous usos del temps i garantir el dret a la igualtat i no discriminació per motius d’orientació sexual.

Per als propers quatre anys es programen una sèrie d’activitats de sensibilització contra la violència masclista amb la implicació d’entitats, ajuntaments i comerços i una aposta clara per la prevenció de violències a través del treball amb alumnat i les seves famílies. També es faran accions per identificar les causes de les actituds abusives entre la població jove per fomentar valors de la no-violència, s’informarà d’ajudes i plans d’igualtat per a les empreses, es faran accions de sensibilització sobre la coresponsabilitat entre homes i dones a les tasques de la llar i en la cura dels fills, i es fomentarà l’associacionisme i espais de relació de col•lectius de dones.

Aquest tercera edició del pla incorpora una nova línia de treball que, amb l’epígraf “Llibertat sexual i afectiva i lluita contra la LGTBIfòbia”, vol garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) i eradicar l’homofòbia, bifòbia i transfòbia. El Pla preveu impulsar l’actuació transversal comarcal en relació a les polítiques LGBTI; sensibilitzar i formar el personal polític i tècnic del Consell Comarcal i dels Ajuntaments; i sensibilitzar i conscienciar la ciutadania per tal d’aconseguir una tolerància zero vers l’homofòbia i la transfòbia.

El conseller comarcal d’Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, explica que “les lleis són instruments imprescindibles per reconèixer drets i fixar obligacions per a garantir-los, però no es poden considerar varetes màgiques que canviïn la realitat de la nit al dia. Encara avui impera un sistema patriarcal, androcèntric i sexista en la nostra societat que atorga als homes, a un determinat model d’homes, una posició central”.

El Pla d’Igualtat s’ha dissenyat sumant veus i comptant amb la participació de les persones amb responsabilitat tècnica i política del Consell Comarcal, dels regidors i regidores de la Dona dels municipis de la comarca, de les tècniques d’Igualtat dels Ajuntaments, i membres d’associacions de dones entre d’altres.

Les xifres del 2015 al SIAD

El Servei d’Informació i Atenció a la Dona del Consell Comarcal del Bages ha fet durant el 2015 un total de 620 atencions: un 77% de les visites per a atenció psicològica i un 23% per a assessorament jurídic. El número de dones que s’han dirigit durant l’any 2015 per primera vegada al SIAD ha estat de 247.

Del total d’atencions realitzades al servei, un 43,1% corresponen a casos de violència masclista.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF