Gairebé un 15% dels infants que es queden a dinar a l’escola fan algun tipus de dieta especial

El Consell Comarcal del Bages fa públiques aquestes dades coincidint amb el Dia mundial de la Salut, que se celebra avui, 7 d’abril

Dieta baixa en colesterol, sense fruits secs ni préssec, rica en fibra, sense gluten, sense lactosa, sense ou, sense pèsols… I així fins a un total de 77 menús diferents. Aquesta és l’oferta que el servei de menjador escolar del Consell Comarcal del Bages ha d’elaborar diàriament per servir els més de 1.330 alumnes que es queden a dinar a l’escola i utilitzen aquest servei. Aquestes dietes específiques s’han d’elaborar a causa d’al·lèrgies, intoleràncies o malalties com la diabetis que poden posar en risc la salut dels infants.

En total, un 14,6% dels alumnes que es queden a dinar a les escoles del Bages demanen algun tipus de dieta especial. Hi ha 1.333 infants que utilitzen aquest servei, i 195 presenten algun tipus d’al·lèrgia o intolerància alimentària. En alguns centres, el percentatge d’infants amb algun tipus d’afectació alimentària s’enfila fins al 40%.

Els darrers anys hi ha hagut una tendència a l’alça del nombre de casos d’intoleràncies o al·lèrgies que va fer plantejar al Consell Comarcal millorar el servei que es donava als menjadors escolars. Per això es va incloure al concurs per contractar una empresa que s’encarregués dels menjadors l’obligació d’adaptar els menús a les al·lèrgies i intoleràncies certificades mèdicament i fer un menú específic per a cada alumne.

La consellera comarcal d’Educació, Èlia Tortolero, explica que “volíem fugir de l’opció que havíem fet fins aleshores de tenir un menú genèric per a tots els al·lèrgics, que acabaven essent propostes com arròs bullit i pollastre a la planxa” i afegeix que “per això vam incloure, com a criteri de valoració de les ofertes presentades per les empreses, que els diferents menús proposats fossin el més semblants possible als menús generals encara que això comportés adquirir productes específics o sense gluten, per exemple. Així aconseguíem que tots els infants poguessin tenir un menú semblant encara que tinguessin alguna al·lèrgia o intolerància”.

L’oferta personalitzada de menús es va posar en marxa ja fa 3 cursos i des d’aleshores, el nombre de menús ha anat augmentant per atendre el millor possible les necessitats de cada infant, arribant fins als 77 que hi ha vigents aquest mes d’abril. Tortolero explica que “volem atendre els infants i alleugerir la preocupació de les seves famílies”.

Donar resposta a aquestes necessitats tan variades a l’hora de dinar demana un gran esforç de coordinació, organització i elaboració dels diferents menús. En algunes escoles on el percentatge d’infants amb menús especials és més elevat, el Consell Comarcal del Bages ha incorporat la figura del vetllador de menjador, un professional destinat a supervisar el dinar dels nens i nenes que han de fer dieta especial.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF