Després de 4 anys de convertir-se en Geoparc, havia de superar l’avaluació dels experts, que garanteixen que el territori es manté fidel als objectius dels geoparcs

La notícia s’ha fet pública aquesta tarda en la Conferència Internacional de Geoparcs Unesco que s’està celebrant al Regne Unit

Finalment s’ha confirmat: la 7a Conferència Internacional dels Geoparcs Globals de la UNESCO, que s’ha celebrat aquesta setmana al Regne Unit, ha fet públic aquesta tarda que el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central (integrat pel Bages, alguns municipis del Moianès i Collbató) revalida el títol i continua essent el primer i únic geoparc de Catalunya reconegut per la UNESCO.

El 20 de setembre de l’any 2012, l’aleshores Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central va ser integrat a la Xarxa Europea de Geoparcs i es va convertir en el primer geoparc reconegut de Catalunya. Ara, quatre anys després, el Geoparc havia de passar la revàlida perquè les autoritats internacionals avalessin que el territori manté la qualitat de la seva infraestructura i serveis i compleix els objectius dels geoparcs. Finalment, aquesta tarda, en l’acte final al Geoparc English Riviera, amfitrió de la Conferència, s’ha fet públic que el Geoparc ha superat la prova dels avaluadors i continua essent membre de ple dret de la Xarxa de Geoparcs que, des de fa un any, va integrar-se a la UNESCO.

Responsables del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central han mostrat la seva “profunda satisfacció perquè tota la feina feta i els projectes desenvolupats han donat els seus resultats i continuem essent mereixedors del segell Geoparc Mundial Unesco, una etiqueta de prestigi a nivell internacional”. A més, han volgut fer un reconeixement explícit “a tot el teixit del sector privat i públic, que van creure en aquest projecte des dels seus inicis i que continuen participant i implicant-se en la divulgació i el desenvolupament del Geoparc”.

Què és un Geoparc?

És un territori d’especial interès geològic que es compromet a desenvolupar un model basat en la gestió del patrimoni geològic i miner, en la dinamització econòmica i cultural, en la recerca científica continuada, en el geoturisme i a desenvolupar accions pedagògiques per apropar la geologia a la ciutadania.

En el cas del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, ocupa un territori que fa 40 milions d’anys era cobert per un mar que va desaparèixer amb l’aixecament dels Pirineus, en un procés que ha deixat espectaculars formacions rocoses i rics recursos naturals que han definit el paisatge i la societat del territori.

Compta amb singularitats excepcionals com les Coves de Montserrat, a Collbató, les Coves del Toll, a Moià, i els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt que conformen dos parcs naturals amb un paisatge molt particular. Aquesta singularitat geològica li va permetre convertir-se en el primer i, fins ara únic, Geoparc Unesco de Catalunya.

La Conca de Tremp-Montsec ha presentat la seva candidatura per convertir-se en el segon Geoparc català i, en uns mesos, se sabrà si és acceptat a la Xarxa Global de Geoparcs Unesco.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF