El balanç de gestió reflecteix l’esforç que fa la institució per fer costat a les persones i als ajuntament

El Consell Comarcal del Bages ha ofert durant aquests darrers quatre anys un total de 70 serveis diferents, una part dels quals relacionats amb serveis socials, turisme, telecomunicacions, aigua, compres conjuntes, etc. Aquest ampli ventall de serveis s’ha pogut oferir malgrat la delicada situació econòmica, amb dificultats de tresoreria derivades del retard de pagaments per part de la Generalitat. En moments concrets, com fa aproximadament un any, el deute va arribar a ser de 6 milions d’euros, tot i que actualment s’ha reduït a la meitat.

La presentació del balanç dels darrers quatre anys l’han fet aquesta tarda Mercè Cardona, presidenta; Adriana Delgado i Víctor Marcos, vicepresidenta primera i vicepresident segon, respectivament.

De l’àmbit social, Mercè Cardona ha esmentat la feina que s’ha portat a terme en la millora i estalvi en el servei de transport escolar amb una reducció del 25% dels costos o amb la incorporació de l’anglès al servei de menjador escolar sense que això hagi comportat un increment del preu.

La presidenta Cardona ha remarcat que l’esforç de gestió s’ha posat de manifest també en el fet que els proveïdors del Consell Comarcal poden cobrar actualment a 30 dies i que la institució, malgrat el retards amb els pagaments, ha tancat tots els exercicis amb números positius.

Reivindicació per a millorar la seguretat viària

Adriana Delgado ha explicat que, en matèria d’infraestructures, el Consorci Viari de la Catalunya Central ha mantingut una sintonia total en relació a les principals necessitats que hi ha al Bages per reduir punts negres i incrementar la seguretat viària. Ha esmentat que “l’assemblea del Consorci Viari ha fet una valoració positiva de la tasca duta durant aquests darrers quatre anys, amb la inclusió com a consorciat a l’Ajuntament de Manresa. S’ha destacat el treball per reclamar la reducció de punts negres a la C55, ja que es va aportar el 2012, una proposta tècnica elaborada per Montepio de Conductors, i la pressió per aconseguir millores en seguretat i senyalització, així com el projecte de desdoblament. L’altra gran reivindicació d’aquesta legislatura han estat les demandes per a la gratuïtat de l’autopista C16. La mateixa consellera ha repassat les accions que s’han portat a terme en matèria de portada d’aigua o bé en la millora de camins rurals.

Molta activitat en la promoció del turisme

La consellera Delgado ha recordat que l’any 2014 va néixer Bages Turisme i la setmana passada ja es va presentar la primera activitat conjunta amb els ajuntaments per promocionar la oferta turística de cultura, turisme actiu i familiar. També s’ha fet promoció d’un vídeo de la comarca que s’ha promocionat fora del Bages a través de canals de comunicació de La zona metropolitana, Osona i Anoia. Recentment el Consell ha presentat també la nova imatge del Rebost del Bages i ha col·laborat amb productors de la comarca per elaborar un material audiovisual fent un nou pas endavant sobre els productes propis de la comarca i com es poden treballar a la cuina. Durant aquests darrers mesos ha continuat col·laborant amb Els Fogons i també ha fet contactes amb les Cuineres del Bages per promocionar la  cuina comarcal.

En relació al potencial turístic derivat de la geologia, el Consell ha apostat perquè la marca Unesco del Geoparc sigui el paraigües de l’oferta turística del territori perquè és de qualitat i garanteix un perfil de visitant que interessa a la comarca. El Geoparc és un ens molt actiu i busca el conjunt d’ajuts i suports per apropar més visitants al territori. També s’ha posat de relleu que la setmana passada es va presentar un nou producte Pedalant entre Vinyes que es pot fer en dos o quatre dies i en diversos idiomes i que va adreçat a públic estranger i públic de cap de setmana. En aquest projecte hi col·laboren cellers de la comarca, empreses de viatges, guiatge, restaurants i allotjaments del Bages.

Suport a les empreses que busquen sòl industrial

El conseller Víctor Marcos ha dir que “hem millorat el Servei de Localització Empresarial del Bages per acompanyar les empreses que busquin sòl industrial a la comarca, per facilitar-los la cerca de la nau o el terreny que necessiten. Aquest projecte té continuïtat i suport de la Diputació des de l’any 2008 i també hi participen els ajuntaments i les associacions d’empresaris dels polígons. Més de 1.600 empreses i la seva activitat es poden consultar a la web que està accessible pel seu ús en tablets i smartphones”.

Per altra banda, recentment el Consell Comarcal ha entregat a als ajuntaments de Sant Vicenç de Castellet i Castellgalí els projectes d’infraestructures soterrades de telecomunicacions per connectar els seus polígons amb la xarxa troncal de fibra òptica. Aquests projectes s’han  modificat per adaptar-los a la nova llei. En el cas de Sant Vicenç, s’han entregat els projectes per als polígons del Clot del Tufau i la Farinera i Can Soler, Les Vives-Castellet-Casacuberta, Pla del Riu i Pla de les Vives. A Castellgalí, el projecte és per a les zones industrials de Pla del Camí i La Fàbrica .

178 persones han participat als programes d’ocupació

Marcos ha explicar que s’han destinat fins a 1.300.000 euros i 178 persones han participat en diferents programes d’ocupació gestionats pel Consell Comarcal en col·laboració amb els ajuntaments de la comarca per afavorir especialment a persones en situació d’atur de llarga durada i no perceptores de prestacions. També s’ha fet incidència en projectes de formació i treball per a joves, en concret fins a 45 per facilitar-los l’accés a un millor futur professional.

Puntualment, i aquest darrer curs escolar 14-15 les àrees d’educació i promoció econòmica han col·laborat amb els Ajuntaments de Sant Joan i Navàs per executar un projecte d’emprenedoria a l’escola consistent en crear una cooperativa pels alumnes i elaborar tot el procés de creació de l’empresa, producte i venda. Va finalitzar coincidint amb el curs escolar i l’any proper es tornarà a repetir per l’èxit d’aquesta primera edició.

2017-01-30T09:13:43+00:00dilluns, 6 de juliol de 2015|