Persones
Ajuntaments
Procés d’elaboració del protocol
Notícies

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Servei de joventut del Consell Comarcal del Bages amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya han treballat en la concreció del Protocol d’actuació davant de les violències masclistes en espais públics d’oci de la Comarca del Bages.

L’objectiu estratègic del protocol és: contribuir a generar espais d’oci nocturn segurs i lliures de violències masclistes.

El Protocol davant les violències sexuals en espais públics d’oci a la comarca del Bages, és un  document  que  neix  amb  la  voluntat  de  donar impuls a la feina que sestà fent des dels ajuntaments, serveis i entitats del Bages, per millorar-ne l‟abordatge i la coordinació en el marc de les violències sexuals.

El Consell Comarcal del Bages té un ferm compromís per erradicar les violències sexuals, treballant per a la generació d‟espais lliures i saludables en tots els àmbits, també en els espais  d‟oci  i  concretament  en  els  d‟oci  nocturn,  espais  històricament  molt masculinitzats i sobre els quals cal tenir-hi una mirada específica.

Protocol davant les violències sexuals en espais públics d’oci a la comarca del Bages (PDF, 1MB)

Persones

Serveis

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Bages és un servei integral que promou la igualtat entre dones i homes, portant a terme accions que garanteixin l’efectivitat dels drets de les dones.

Té com a finalitat donar resposta a les diferents demandes d’informació, sensibilització i atenció, així com potenciar els processos d’autonomia de les dones i contribuir a la superació de totes les situacions de desigualtat de gènere.

També, té com a objectiu incidir en les situacions de desigualtat i discriminació des de l’àmbit local.

Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Manresa – Catalunya Central

Ofereix informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista, així com els seus fills i filles a càrrec i potencia els programes específics i integrals de prevenció, assistència i reparació.

El SAI LGTBI Bages és un servei que ofereix atenció, informació i assessorament a persones lesbianes, gais, trans, bisexuals, intersexuals (LGTBI) a la ciutadania, a entitats i a professionals en temes relacionats amb la diversitat afectiva sexual i de gènere. Defensa els drets LGTBI i vol erradicar l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia.

El Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Bages s’adreça per una banda a oferir suport als Ajuntaments, entitats, etc. en matèria de polítiques de joventut i per una altra gestiona projectes adreçats directament a la població juvenil per tal de contribuir a la seva emancipació i participació.

El servei d’atenció permanent del 900 900 120 contra la violència masclista és gratuït i confidencial i funciona cada dia de l’any, durant les 24 hores del dia.

S’hi pot accedir per telèfon i correu electrònic ([email protected]), i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d’informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d’assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d’assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.

Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, si és necessari. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès.

Materials | Bústia anònima

Aquesta és una bústia on, de forma anònima, ens podeu fer arribar totes les inquietuds, exposició de fets, malestars, suggeriments, etc. que vulgueu compartir referents a una festa, acte, etc.

Accedir a la bústia anònima

Ajuntaments

Adhesions

Trobareu a continuació, el document proposat com a document d’adhesió dels municipis al protocol marc

Un cop aprovat el document del Protocol per l’òrgan competent de l’ens local, caldrà notificar-ho al Consell Comarcal del Bages.

 • Artés
 • Avinyó
 • Cardona
 • Castellbell i el Vilar
 • Castellfollit del Boix
 • Castellgalí
 • Castellnou del Bages
 • Gaià
 • Pont de Vilomara i Rocafort
 • Sallent
 • Sant Fruitós de Bages
 • Sant Joan de Vilatorrada
 • Santpedor
 • Sant Salvador de Guardiola
 • Sant Vicenç de Castellet
 • Súria

Materials | Documents

 • Infografia: recomanacions per organitzar una festaInfografia elaborada seguint el mateix esquema de la infografia titulada: “L’oci jove és saludable” elaborada en el marc de la Comissió Tècnica de Joves i Oci Saludable (Catalunya central) – PINSAP.
 • Fitxa de registre de les violències sexuals

Es proposa que es llegeixi o difongui en el marc de les festes populars i si la persona referent de Protocol ho pacta, també a l’inici de cada jornada festiva.

També es pot pactar de llegir durant la festa, si hi ha hagut alguna agressió (amb el consentiment de la víctima) i també l’endemà, en un punt on es concentri gent (davant l’ajuntament, en els centres de secundària, el casal de joves, etc.)

Descarrega: Estimo la nit.mp3
(Per descarregar premeu amb el botó dret sobre l’enllaç i seleccioneu “Desar enllaç com a” o Guardar vínculo como”)

Una de les principals  línies d’acció definides dins del protocol és l’àmbit formatiu.  Una formació que es preveu a diferents nivells d’intervenció i adreçada a  agents diversos.

Tot seguit trobeu un enllaç on podreu visualitzar les diverses formacions proposades i sol·licitar aquelles que cregueu oportunes.

Dins d’aquest apartat de materials relacionats amb la campanya “Estima la Nit” trobareu a la vostra disposició, aquells municipis que prèviament us hàgiu adherit al protocol i prèvia sol·licitud a través del formulari: formulari per a fer sol·licitud

 • Cartelleria
 • Targetons
 • Adhesius
 • Preservatius
 • Carpa

Dins d’aquest mateix espai us adjuntem el formulari per a sol·licitar la intervenció dels Àngels de nit (parelles itinerants)

Per a sol·licitar el suport professional per al Punt Lila feu la petició a través del següent formulari:

Procés d’elaboració del protocol

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Servei de joventut del Consell Comarcal del Bages amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya vam treballar en la concreció d’un Protocol d’actuació davant de les violències masclistes en espais públics d’oci.
La Comarca del Bages disposa d’aquest protocol definit des de finals del 2020.

L’objectiu estratègic del programa és: contribuir a generar espais d’oci nocturn segurs i lliures de violències masclistes.

Per tal d’aconseguir aquest objectiu estratègic es treballaran els següents objectius específics:

 • Crear una estructura i xarxa de treball entre els diferents agents locals d’una comunitat per intervenir de forma coordinada davant de situacions de violències sexuals en espais públics d’oci a escala municipal, supramunicipal o comarcal.
 • Generar mecanismes, mesures i actuacions que garanteixin la prevenció, la detecció, l’atenció i recuperació de les dones en situació de violències masclistes.
 • Capacitar, sensibilitzar i implicar a tots els agents del territori (polítics, tècnics i ciutadania) en la prevenció de les violències masclistes des de la corresponsabilització del desenvolupament del protocol.
 • Incrementar l’apoderament de les dones en la utilització dels espais públics d’oci.
 • Fomentar la transversalitat de gènere en les polítiques locals.
Es van realitzar sessions de treball amb personal tècnic i polític dels ajuntaments de la comarca i serveis comarcals implicats en el Protocol.