El 15/02/2017 es va constituir a la Xarxa per l’Acollida i la Inclusió de les persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional al Bages (XAIR) impulsada pel Consell Comarcal del Bages, juntament amb els ajuntaments i les entitats socials de la comarca.

La XAIR Bages neix amb l’objectiu de possibilitar l’acollida i la inclusió de les persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional al Bages més enllà del municipi on hi ha el Centre de Protecció Internacional (Manresa), a través de fer possible la recerca d’ocupació, habitatge i vincles socials en el conjunt de la comarca, millorant-ne així la seva cohesió social.

La XAIR Bages té el suport de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) de la Generalitat de Catalunya, el Comitè per l’Acollida de les Persones Refugiades (CAPR), entitats gestores del programa de protecció internacional i està formada pels ajuntaments del Bages, les entitats del sector laboral, les entitats especialitzades en matèria d’asil i les entitats socials de la comarca.

Nota de premsa

Programa de Mentoria de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme

Amb l’objectiu de possibilitar l’acollida i la inclusió de les persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional al Bages posem a la vostra disposició els següents materials de difusió envers el programa de Mentoria del Programa Català del Refugi que treballa per l’empoderament de les persones vinculades a la Protecció Internacional, per donar suport en els àmbits d’aprenentatge de la llengua, la inserció laboral, l’ampliació de la seva xarxa social i la vinculació al territori, des de l’acompanyament d’una persona o un grup de persones mentores durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any.

Com pots donar suport a l’acollida de persones refugiades al Bages?

Si disposes d’un habitatge lliure, el pots arrendar amb aquest fi, sabent que durant un any com a mínim disposen d’ajudes estatals per pagar-lo mentre busquen una ocupació. Com fer-ho? Has d’emplenar aquesta fitxa (inventari recursos persones refugiades) i dirigir-te al teu ajuntament on l’incorporaran a l’Inventari de Recursos de la Generalitat, per tal d’assegurar-ne la viabilitat.

Si vols col·laborar en l’acompanyament durant la fase d’integració a una família o a una persona refugiada del Bages durant un any, et pots fer mentor o mentora del Pla Català de Refugi de la Generalitat de Catalunya juntament amb tres o quatre persones més que coneguis; et pots informar i inscriure’t aquí. Durant el mes de maig començarà la formació d’aquesta primera edició.

Si ets propietari/ària d’una empresa i vols oferir un lloc de treball o formes part d’una entitat laboral i saps d’una oferta de feina per a una persona refugiada, pots fer-ho saber al correu de la XAIR Bages [email protected] que buscarà el perfil més adient per al lloc de treball.

Facilitar el correu electrònic de la XAIR Bages ([email protected]) a les empreses i a la ciutadania del municipi que vulguin col·laborar oferint un habitatge de lloguer o una feina o fer-nos arribar l’oferiment a través de l’ajuntament.

Fer difusió d’aquesta pàgina a la web municipal i a les altres xarxes habilitades per tal que aquesta informació arribi al màxim de persones dels municipis del Bages.

Ajudar a la ciutadania a incorporar el seu habitatge a l’Inventari de Recursos de la Generalitat.

Participar en la Taula d’acollida municipal en el cas que arribi alguna família o persona refugiada al municipi.

Per qualsevol dubte, podeu enviar un correu a [email protected]

Com contractar persones refugiades?

A Catalunya, la ciutadania, les entitats, les empreses i les administracions públiques treballem coordinament per acollir les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades i perquè tinguin l’oportunitat de refer les seves vides al nostre país. El tríptic Com contractar persones refugiades facilita una informació essencial: la contractació de persones refugiades és igual a la de les persones nacionals. Han de recomençar,  i per això cal fer-los costat i ajudar-los a trobar feina: un lloc de treball és fonamental per avançar en el procés que portarà a aquestes persones i famílies a poder ser autònomes i a assolir la plena ciutadania.

Si voleu incloure persones refugiades en processos de selecció de personal, podeu contactar amb el servei del 012 per telèfon o  per correu electrònic: [email protected].  Els professionals contactaran amb les entitats que s’ocupen de l’acollida de les persones refugiades, faran una primera selecció dels candidats i candidates i us proposaran els perfils més adequats per a cada demanda.

Viatge de la Heva i Amic Meu

  • El viatge de la Heva és un conte que narra la història d’una nena de Síria i la seva família. Vol donar a conèixer la dura realitat que estan vivint alguns països, en concret la vida de les persones refugiades, des del seu lloc d’origen, el recorregut que han de fer en marxar i tot el que els passa. El conte va acompanyat d’activitats pedagògiques per tal de treballar i investigar sobre aquestes qüestions. Per descarregar-vos el llibre en format pdf. podeu clicar al següent enllaç: El viatge de la Heva 
  • Amic meu és un conte que narra la història d’alguns infants que viuen en un camp de refugiats. L’objectiu d’aquesta història és conscienciar i sensibilitzar a la població la dura realitat de milers de refugiats que s’han vist obligats a marxar del seu país a causa de la guerra. Per a més informació cliqueu el següent enllaç: http://openculturalcenter.org/ca/Home/LLibre-amic-meu.html

Nota de premsa

Video de presentació Regió 7