Un estudi de l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages assenyala que únicament el 9,3% de l’energia consumida al territori provés de fonts d’energia renovables (hidroelèctrica, eòlica i fotovoltaica). El document Bages renovable 20-50 analitza la situació de les energies renovables a la comarca i quina hauria de ser l’evolució per assolir un sistema elèctric 100% renovable l’any 2050. L’estudi indica que la comarca només produeix el 12,3% de l’energia elèctrica consumida una realitat que la fa ser un territori altament importador d’energia.

 

El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Bages, Joan Zapata, apunta que “actualment ningú posa en qüestió el canvi climàtic. La majoria de governs d’arreu del món estan implementant mesures de mitigació i d’adaptació per a combatre aquesta problemàtica. L’emergència climàtica és un fet i cal actuar amb la major celeritat i decisió. Així, una de les mesures més efectives per a combatre el canvi climàtic és la transició energètica cap a un model basat en les energies renovables i l’eficiència energètica”.

 

Horitzó 2030 i 2050

El document de l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages analitza l’evolució fins a l’horitzó de l’any 2050, moment en què s’hauria d’assolir un sistema energètic 100% renovable, segons el que s’estableix al Pacte Nacional per a la transició energètica de Catalunya i a la Llei de Canvi climàtic. Abans, l’any 2030 es pretén arribar al 50% d’energies renovables en el mix elèctric. El document assenyala que el Bages té potencialitat de creixement en aquest àmbit i apunta les possibilitats de les energies renovables, sobretot en l’àmbit de l’energia solar fotovoltaica. Aquesta font d’energia podria suposar el 86% de la generació elèctrica total de la comarca l’any 2050, tant en instal·lacions sobre el terreny com a les cobertes dels edificis residencials, de serveis i industrials.

 

L’Agència Comarcal de l’Energia calcula que per assolir els objectius fixats l’any 2030 caldrien 9.000 instal·lacions d’autoconsum sobre les teulades, una xifra que creixeria fins a les 54.000 l’any 2050. En matèria de parcs solars, l’estudi apunta que podrien ocupar l’1,46% de la superfície del territori a través de teixir acords i grans consensos a escala municipal, comarcal i nacional. Suposant que l’objectiu de 2030 es vulgui assumir a través de dotze parcs solars, l’ocupació mitjana de cadascuna de les instal·lacions hauria de ser de 20,6 hectàrees.

 

Actualment, un total de vint municipis del Bages compten amb Plans d’acció per l’energia sostenible i el clima PAESC. Aquest any, des del Consell Comarcal del Bages es donarà suport als municipis per mirar d’ampliar-los fins a 27 i, en paral·lel, s’està elaborant el Pla d’acció pel clima i l’energia sostenible del Bages. La potència de les energies renovables al Bages respecte el conjunt de Catalunya suposa l’1,1% i pel que fa a l’origen de les fonts, el 37% és hidràulica, el 33% és eòlica i el 30% és solar.

image_pdfExporta a PDF