El Consell evidencia amb arguments econòmics el contracte de concessió de 1986

El Consell Comarcal del Bages ha ofert una conferència de premsa aquest matí per expressar el seu punt de vista respecte la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que desestima el recurs que va interposar Autema i ratifica la validesa i la legalitat dels decrets de 2015 i 2016 de la Generalitat sobre el sistema de compensació de descomptes de tarifes a l’autopista d’Autema i el control de tràfic d’accés a l’autopista.

La defensa per part del Consell Comarcal va ser acreditar quin era el contracte concessional de 1986 i l’ampliació de l’autopista de l’Acord de Govern de 1989 argumentant-ho econòmicament. Autema, en canvi va formular el plet sobre la base de pretendre situar el contracte de la concessió en un Decret que es va aplicar a la concessió de l’autopista el 1999, el Decret 137/1999.

La Sentència confirma el raonament del Consell Comarcal i considera que no va quedar acreditat per part de l’empresa un desequilibri econòmic financer.
El president del Consell Comarcal, Agustí Comas, ha expressat que «estem doblement contents, per la sentència favorable als interessos de la ciutadania i per la magnífica feina de l’equip jurídic que ha estat clau en aquest procés». Comas ha explicat que amb l’aval als decrets de la Generalitat «ara és el moment de tornar a valoritzar l’autopista C16, saber exactament quin valor tindria el seu rescat i estudiar propostes per la millora de la mobilitat del Bages en el futur immediat». Segons Comas, la Sentència «no sols evidencia l’encert en la nostra decisió, sinó que ens situa en la necessitat col·lectiva, com Administracions implicades, en obligar a Autema que adapti la seva comptabilitat al què signifiquen els Decrets de 2015 i 2016, en el sentit de replantejar la valoració de l’Autopista».

Per la seva banda, el president del Consell d’Alcaldes del Bages, Ferran Estruch, ha explicat que «el Consell ha estat valent i s’ha mantingut ferm lluitant pel que creiem que és just i ho seguirem fent davant de qualsevol recurs que pugui interposar Autema». El Consell Comarcal del Bages continua determinat en el seu posicionament respecte a l’autopista C16 i les millores de la mobilitat a la C55 i a la xarxa de Rodalies. En aquest sentit, Comas i Estruch han afirmat que es continuarà reivindicant a curt termini a la Generalitat que s’apliqui la bonificació en el tram Manresa – Sant Vicenç de Castellet de l’autopista les 24 hores del dia, i que aquesta bonificació s’apliqui «immediatament». A més, també es demana al govern que s’avanci en la implantació de l’eurovinyeta per tal d’aixecar les barreres dels peatges.

Pel que fa ala C55, els responsables del Consell han recordat les reivindicacions acordades pel Consell d’Alcaldes de 2017; l’eliminació del peatge a la C16 i reclamar el desdoblament de la C55 en el seu tram Manresa – Castellbell i el Vilar. Per últim, pel que fa a Rodalies, el proper 5 d’abril els representants del territori es reuniran a Manresa amb Pere Macías, el coordinador dels projectes de millora de la xarxa ferroviària, per avançar amb els compromisos contrets pel Ministeri de Foment.

image_pdfExporta a PDF