En l’actualitat la meitat dels ajuntaments de la comarca bonifiquen l’IBI a les famílies i empreses que disposen d’instal·lacions solars fotovoltaiques per autoconsum

L’Agència Comarcal de l’Energia del Bages es posa a disposició dels ajuntaments de la comarca per oferir-los suport en la implantació de noves ordenances que afavoreixin l’ús de les energies renovables. En aquest camp encara hi ha grans possibilitats i en l’actualitat, per exemple, al Bages únicament Aguilar de Segarra i Rajadell han  adoptat normatives que promouen les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica. Una situació semblant passa amb les bonificacions de l’IAE a les empreses que disposen d’aquest tipus d’instal·lacions. Només el 21% dels ajuntaments del Bages estableixen bonificacions per a les empreses que fan una aposta per les energies renovables.

Bonificació de l’IBI

La bonificació de l’IBI és una de les mesures més atractives per promocionar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les teulades dels edificis. Ciutadania i empreses veuen com un reclam aquesta oportunitat i ara mateix el 52% dels municipis adherits a l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages disposen d’una bonificació. En general consisteix en una reducció del 50% de la quota anual durant els cinc anys següents després d’haver realitzat la instal·lació. La mesura més estesa pels municipis en l’àmbit de les bonificacions en matèria energètica fa referència a l’Impost Sobre Construccions, Instal·lacions i Obres. Un 72% dels ajuntaments adherits a l’Agència apliquen bonificacions, que poden arribar fins a una rebaixa del 95% d’aquest impost.

Nova eina de coneixement

L’Agència Comarcal de l’Energia del Bages disposarà d’una eina desenvolupada per la Diputació de Barcelona que permetrà conèixer per a cada municipi la incidència econòmica d’adoptar la bonificació de l’IBI en aquells edificis que instal·lin plaques solars per a autoconsum. Es posarà a disposició dels ajuntaments adherits a l’Agència amb la voluntat que estudiïn la seva situació i es plantegin modificar les ordenances fiscals de cara a l’any vinent.

image_pdfExporta a PDF