Més d’un centenar de professionals, la majoria dels quals del territori, i també ciutadania han participat aquest matí a Manresa a la tercera jornada per prevenir els maltractaments a les persones grans organitzada pel Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa. La sessió, emmarcada en els actes del 15 de juny, Dia mundial de la presa de consciència i abús dels maltractaments a les persones grans, ha ajudat a generar debat i reflexió al voltant d’un fenomen que, malauradament, continua essent present en l’actualitat.

 

La consellera de Serveis Socials d’Atenció Especialitzada del Consell Comarcal del Bages, Lluïsa Tulleuda Lari, ha remarcat “la importància d’una jornada en què hem pogut analitzar i debatre conjuntament els factors de risc i donar eines a les persones cuidadores, a les famílies i també a les persones grans per evitar les situacions de maltractament”. Per la seva part, la regidora de Presidència i Drets Socials i Persones Grans de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs Alsina, ha apuntat la necessitat “de continuar sensibilitzant el conjunt de la ciutadania des del punt de vista del bon tracte a les persones grans i evitar males pràctiques”.

 

Anàlisi profund

La jornada ha començat reflexionant al voltant de la Norma Libera-Care, que defensa la viabilitat d’un model de cures centrat en la persona sense subjeccions i respectant els seus drets i que ha estat exposat per la doctora Maria Esther Aretxabala, de la Fundació Cuidados Dignos. També hi ha hagut un espai per difondre bones pràctiques que ha tractat aspectes com l’envelliment i la salut comunitària i ha comptat amb l’acompanyarà Maria Auxiliadora, participant en el programa i membre del Consell de les Persones Grans del Bages. També s’han analitzat les relacions intergeneracionals del Programa de Mentoria del Programa Català de Refugi i la modulació pedagògica, formació i acompanyament en la cura empàtica a les persones grans en situació de dependència. Finalment, s’ha plantejat la situació que viuen famílies amb persones grans amb Alzheimer i altres demències.

 

Consell Comarcal del Bages i Ajuntament de Manresa reforcen el compromís compartit per fer visibles els maltractaments a les persones grans. El territori compta amb el Servei Especialitzat d’Atenció a la Vellesa (SEAV), que atén situacions de sospita i o maltractament a les persones grans. També es participa en la Xarxa de Comarques per l’Envelliment i a dos grups de treball de la Diputació de Barcelona, que són l’Espai d’intercanvi de l’envelliment actiu de la Diputació de Barcelona, i al grup de maltractament a persones grans.

image_pdfExporta a PDF