La fira ViBa repeteix enguany les visites al patrimoni vinícola del Bages amb 14 propostes diferents que podran fer-se el cap de setmana del 3 i 4 de juny al matí. Es tracta de visites de temàtica diversa a 9 municipis de la comarca, que permetran conèixer espais que habitualment no estan oberts al públic i també fer activitats especials vinculades al passat vinícola de la comarca. Les activitats estan organitzades per entitats públiques i particulars amb un alt coneixement i estima per la història del vi del territori.

Entre les activitats que es podran fer, n’hi ha que ja s’han convertit en habituals i que any rere any generen un gran interès. És el cas de la visita als cups excavats a la pedra de l’Edat Mitjana de Navàs que porta el nom “Les pedres que parlen al Pla de Sant Pere de Cigales”, l’itinerari guiat pels Comtals i la Serra de Monlleó de l’Anella Verda de Manresa molt ric en construccions de pedra seca o la visita als trulls vinícoles de Fonollosa de l’època medieval.

De les novetats, destaquen propostes que combinen el coneixement del patrimoni vitivinícola amb activitats lúdiques i que tenen per objectiu arribar a tot tipus de públic. Entre aquestes, trobem una visita a les tines dels Manxons de Callús, recentment rehabilitades i parcialment museïtzades, que acabarà amb un tast de vins de la DO Pla de Bages dirigit pel Celler Cooperatiu d’Artés, una pedalada en BTT des del celler Fargas-Fargas fins al Mas Urpina de Sant Salvador de Guardiola que acabarà amb un petit tast de vi i formatge i que també inclou la bici si no se’n disposa, o una de pintura amb vi al Mas Llobet de Sant Joan de Vilatorrada que permetrà conèixer el patrimoni rural i vinícola d’una manera ben artística.

Una oportunitat per descobrir espais únics

Les visites al patrimoni de la fira ViBa són una oportunitat per visibilitzar i poder visitar una part del patrimoni vinícola bagenc que habitualment no està obert al públic com poden ser, per exemple, el Sindicat de Santpedor o el celler de Cal Verdaguer d’Avinyó. En el cas del Sindicat, durant la visita guiada es podrà veure la maquinària i eines originals de l’època i s’acabarà amb un tast de vins d’El Terrer. El celler de Cal Verdaguer és un bon exemple per veure les diverses estances on s’hi encabien fins a 1.167 càrregues de vi. També és bon moment per fer activitats especials i tastos de vi en espais vinculats a la història vinícola de la comarca, com un tast experimental a la Torre Lluvià per conèixer les varietats recuperades de la vinya, una visita a la Casa de la Culla de Manresa o la visita combinada Històries del vi al monestir de Sant Benet de Bages amb el  Museu de la Memòria de la vinya i el vi de Sant Fruitós de Bages

Les places per a totes les visites són limitades, de manera que és necessari reservar amb antel·lació. Es pot veure el programa complet i fer reserves a https://www.firaviba.cat/programa/#visites-patrimoni

Un cap de setmana enoturístic complet

Les visites de patrimoni complementaran els actes centrals de la Fira ViBa, que se celebraran també el cap de setmana del 3 i 4 de juny amb el Pati del Casino de Manresa com a espai central. La tarda de dissabte i tot el diumenge hi haurà mostra de vins dels cellers DO Pla de Bages, música en directe, foodtrucks, activitats infantils i, com a novetat, productors agroalimentaris del Rebost del Bages i la Xarxa de Productes de la Terra que oferiran tapes perfectes per maridar els vins, i els membres de la Taula de l’Oli del Bages, que donaran a conèixer els seus olis d’excel·lentíssima qualitat.

D’aquesta manera, els visitants que vinguin al Bages aquell cap de setmana podran viure una experiència enoturística completa tot gaudint d’una gran oferta de propostes variades relacionades amb la cultura de vi i allotjar-se i menjar als establiments de la Ruta del vi DO Pla de Bages.

La Ruta del vi de la DO Pla de Bages és un projecte coliderat per l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea. Es tracta d’ una ruta d’enoturisme cultural, ja que es basa en les singularitats del territori on destaquen l’extens patrimoni de construccions de pedra seca vitivinícoles fruit d’un passat històric arrelat a la vinya i el vi des de l’època dels romans. Esdeveniments com la Fira ViBa i la Festa de la Verema són oportunitats excel·lents per divulgar la cultura de vi de la comarca i alhora posicionar-la com una destinació d’enoturisme cultural.

image_pdfExporta a PDF