Es constitueix el nou Ple del Consell Comarcal del Bages pel mandat 2019-2023

El govern de l’ens estarà liderat per Esquerra Republicana de Catalunya, amb el suport de Junts per Catalunya que incorpora tres consellers a l’executiu

El nou Consell Comarcal del Bages ha començat a caminar després del Ple de Constitució, que ha tingut lloc aquest divendres a la Sala polivalent de la seu de l’ens. El Consell està format per 13 consellers d’Esquerra Republicana de Catalunya, 9 de Junts per Catalunya, 6 del Partit dels Socialistes de Catalunya, 3 consellers de les CUP, 1 de Ciutadans i 1 d’En Comú Guanyem. La nova presidenta de l’ens és Estefania Torrente (ERC), que ja va ser consellera de l’Àrea Econòmica durant el passat mandat, que ha obtingut els vots a favor d’ERC i JxCat, l’abstenció del PSC, les CUP i En Comú i el vot en contra de C’s.

En les intervencions dels grups polítics s’ha destacat una voluntat de mà estesa per treballar en benefici de la comarca i dels Ajuntaments.

Albert Marañón, d’En Comú, ha explicat que “el Consell Comarcal ha aportat progrés als municipis gràcies als diversos governs d’esquerres. Ara des de l’oposició estarem molt atents a que es continuïn aplicant polítiques que prioritzin els serveis socials i els interessos de la comarca per sobre de tot”.

Maria Luisa Ramos, de Ciutadans, ha afirmat que “el nostre partit farà una labor de fiscalització per assegurar-nos que la institució no es posicioni al servei d’unes altres causes que no siguin del interès de tots els ciutadans del Bages”.

Per la seva banda, Roser Alegre, de les CUP, ha demanat que “el Consell esdevingui una eina transformadora de la vida de la gent, que es posicioni al costat de les persones i que vertebri el territori, sempre tenint clar cap a on vol anar”.

Després ha intervingut Montserrat Badia, en representació del PSC, que ha explicat que “el nostre grup farà una oposició constructiva, dialogant i fiscalitzadora, sempre defensant els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia social”.

Per part de JxCat ha pres la paraula Eulàlia Sardà, que ha afirmat que “amb el pacte de govern al que hem arribat amb ERC tindrem un govern fort, preparat per a treballar i aplicar polítiques enfocades a millorar el benestar de les persones, donant suport als municipis i sempre amb la mirada al futur. El Bages té molt potencial i saber explorar-lo és el nostre repte”.

Eloi Hernàndez, d’ERC, ha presentat Estefania Torrente com a candidata a la presidència del Consell, i ha dit que “assumim la responsabilitat de ser la primera força política de la comarca, i treballarem perquè totes les viles i pobles de la comarca puguin afrontar els reptes de progrés amb el Consell al seu costat. Teniu les portes obertes del Consell”.

Finalment, després de la votació a mà alçada, ha pres la paraula la nova presidenta del Consell Comarcal, Estefania Torrente, que ha estès la mà a totes les formacions amb representació al Consell per debatre i arribar a acords en tots els temes que afectin la comarca, tot afirmat que “totes i tots estem aquí per un únic objectiu, fer de la comarca del Bages una comarca millor al servei de les persones. Estrenem-nos la mà i treballem col·lectivament”. A més, Torrente ha afirmat que “Som un govern comarcal plenament compromès amb la democràcia, els valors republicans com la igualtat, l’esforç, la honestedat i la defensa del bé comú, i fortament amb la defensa dels drets i les llibertats dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.

El nou govern

ERC i JxCat han signat un acord de govern per aquest mandat, el qual implica que les àrees d’acció queden configurades de la següent manera:

 • Estefania Torrente (ERC) – Presidència
 • Eloi Hernàndez (ERC) – Vicepresidència

Ambdós consellers encapçalaran la nova Àrea de Presidència i Vicepresidència, que engloba Serveis Generals, Comunicació, Registre i Atenció al Públic.

 • Eulàlia Sardà i Bonvehí (JxCat) – Vicepresidència segona i responsable de l’Àrea de Serveis Socials d’Atenció Especialitzada, Acollida, Integració i Gent Gran
 • Joan Zapata i Lluch (JxCat) – Vicepresidència tercera i responsable de l’Àrea de Medi Ambient
 • Agustí Comas (ERC) – Vicepresidència quarta i responsable de l’Àrea de Turisme
 • Jordi Palma (ERC) – responsable de l’Àrea d’Administració: Recursos Humans, Serveis Financers i Administració Electrònica
 • Adrià Mazcuñán (ERC) – responsable de l’Àrea de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d’Igualtat
 • Marta Viladés (ERC) – responsable de l’Àrea de Desenvolupament Comarcal
 • David Aaron López (ERC) – responsable de l’Àrea de Territori i Mobilitat
 • Sílvia Tardà (ERC) – responsable de l’Àrea d’Educació i Cultura
 • Enric Forcada (ERC) – responsable de l’Àrea de Joventut i Habitatge
 • Sergi Grau (JxCat) – responsable de l’Àrea de Suport als Municipis i Consum

El nou president del Consell d’Alcaldes serà Eloi Hernàndez, alcalde de Fonollosa.

La presidenta del Consell Comarcal ha exposat també les prioritats del nou govern, que seran:

 • Dotar de contingut els termes del servei i el suport dels municipis per mantenir i crear serveis mancomunats.
 • Donar continuïtat i ampliar les polítiques socials i d’atenció a les persones per millorar-ne la vida i el seu benestar.
 • Potenciar i dinamitzar la promoció turística posant en valor els productes turístics del Bages i aprofitant tots els actius que tenim a la comarca, com el Geoparc, Bages Turisme, Rebost del Bages, Camí Oliva…
 • Continuar reclamant les inversions en infraestructures de manera unitària amb les altres entitats de la comarca, tan viàries (la reclamació amb fermesa de les bonificacions i gratuïtat del tram actual de dilluns a divendres les 24 hores a la C16; les millores necessàries a la C-55) com ferroviàries (resoldre el dèficit històric amb les inversions necessàries i urgents a la línia R4).
 • Gestionar el medi ambient amb valors de sostenibilitat i eficàcia mitjançant la continuïtat de l’agencia de l’energia, la gestió de l’aigua, l’exigència d’una gestió correcte dels residus davant de l’impacte del runam salí, etc.
 • Promocionar l’economia del Bages i la creació d’ocupació, aprofundint en el canvi d’un model productiu, continuant ajuntant els ajuntaments en la dinamització i la millora dels polígons industrials, i consolidant projectes de suport a petites i mitjanes empreses.
 • Serveis, projectes i activitats per a totes les edats, pels infants per exemple servei de menjador escolar o consell d’infants, joves com ara el servei de dinamització juvenil, adults com per exemple promoció d’àmbit cultural i, gent gran com l’execució el Pla d’Actuació de les Persones grans al Bages.
 • Prioritzar un ens totalment transparent, eficient i de bon govern, per això es donarà continuïtat en l’administració electrònica i als plans estratègics.
 • Potenciar el servei de les dones i les polítiques d’igualtat per acabar amb les injustícies que pateixen les dones i el col·lectiu LGTBI a la nostra comarca, condemnant rotundament tots els casos de violència, agressió i abús de tot tipus.
image_pdfExporta a PDF