Cardona inaugurarà l’exposició itinerant «Persones que es mouen» organitzada per l’ONG Metges del Món i que es podrà veure a diversos municipis de la comarca

Un any més el Consell Comarcal del Bages es mobilitza en motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades el proper 20 de juny i durant tota la setmana organitzarà diverses activitats de sensibilització i denúncia. La novetat d’enguany serà l’exposició «Persones que es mouen», organitzada per l’ONG Metges del Món i que mostra els testimonis d’onze migrants, refugiades, professionals de la salut o defensores de drets humans, que narren la seva experiència.

Cardona acollirà la inauguració de l’exposició el proper 18 de juny a la biblioteca, juntament amb dues activitats emmarcades en la campanya pel Dia Mundial de les Persones Refugiades. Una serà adreçada als infants, que consistirà en un taller que permetrà a les nenes i nens de 8 a 12 anys descobrir en un mapa d’on provenen les persones que arriben al nostre país. L’altra serà una xerrada anomenada «Persones que es mouen: qüestió de dret», que posarà sobre la taula la inacció dels governs europeus per l’acollida de refugiats i exiliats. Després de Cardona, l’exposició es traslladarà a Súria, Navàs i el Pont de Vilomara i Rocafort, on es podrà veure fins a mitjans de juliol.

Entrega de diplomes

El 20 de juny el Consell Comarcal farà entrega dels certificats del mòdul A (alfabetització) i dels mòduls B (coneixement laboral) i C (coneixement de l’entorn) a les persones inscrites al Servei de Primera Acollida del Consell Comarcal del Bages, en un acte a la biblioteca de Sant Vicenç de Castellet. Aquest servei pretén la plena incorporació a la societat de la població nouvinguda immigrada, procurant afavorir la superació i el reequilibri d’aquelles mancances que puguin dificultar la igualtat d’oportunitats i el ple desenvolupament personal i familiar. A més, també s’inaugurarà l’exposició «El món àrab. Nos[altres]», que es podrà veure fins el 27 de juny i que mostra amb voluntat divulgativa l’origen i els costums d’aquest col·lectiu per tal de combatre l’islamofòbia.

Per altra banda, el Consell Comarcal va editar i distribuir en passades campanyes els contes «Amic Meu» i «El viatge de la Heva» a diverses biblioteques del Bages, dues històries que tracten temes com el refugi, l’acollida en la diversitat i la cohesió social. Durant la campanya les biblioteques on es podrà veure l’exposició de Metges del Món s’hi organitzaran activitats paral·leles amb els llibres cedits pel Consell Comarcal.

Reivindicar la XAIR

La Xarxa d’Acollida i Inclusió de les persones Refugiades del Bages va néixer l’any 2017 amb l’objectiu de possibilitar l’acollida i la inclusió de les persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional a la comarca. El conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, ha manifestat que «hem de fer possible l’acollida de moltes més persones i facilitar-los recursos d’ocupació i habitatge, a més d’afavorir vincles socials per consolidar la cohesió. És el nostre deure com a societat».

En aquest sentit, un dels objectius de la XAIR és el desenvolupament d’activitats de sensibilització, fet pel qual el Consell Comarcal està acabant de preparar els tallers de diversitat que s’oferiran a totes les escoles de primària i els tallers sobre racisme i islamofòbia que s’oferiran a tots els centres de secundària dels municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Bages.

image_pdfExporta a PDF