El Consell d’Alcaldes del Bages ret homenatge al veí de Castellbell i el Vilar que va perdre la vida en l’accident de Vacarisses amb un sentit minut de silenci

La sessió ordinària del Consell d’Alcaldes del Bages ha estat marcada pel tràgic accident a la línia R4 de Rodalies a Vacarisses, que va provocar una víctima mortal i desenes de persones ferides. Els alcaldes han aprovat una declaració en la qual donen el condol a la família i amics del jove veí de Castellbell i el Vilar que va perdre la vida i mostren la seva indignació per l’estat de la xarxa ferroviària i la desatenció tan de les empreses ADIF i RENFE com del govern central.
En aquest sentit els alcaldes han acordat demanar la constitució immediata d’una taula de treball al més alt nivell, integrada per responsables del Ministeri de Foment, l’empresa estatal ADIF i RENFE, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i responsables dels Consells Comarcals i els municipis per on passa la línia R4 amb l’objectiu, que en el termini de 6 mesos es concretin i programin d’una vegada per totes, les inversions incomplertes per part del govern espanyol i reconegudes pel propi ministre de Foment en seu parlamentària.

El text acordat pels batlles repassa els anys que «els agents socials, econòmics i polítics del Bages sumem esforços i voluntats per aconseguir que la nostra comarca disposi d’una xarxa de comunicacions digna», que ens uneixi amb bones condicions amb Barcelona. Els alcaldes es mostren «cansats de sentir anuncis d’inversions milionàries a la xarxa de Rodalies de Catalunya per part del govern espanyol que després mai es materialitzen i aquestes inversions es destinen a altres projectes».

El Pla d’Infraestructures Ferroviàries de Barcelona 2008-2015 va ser aprovat pel Consell de Ministres del 20 de febrer de 2009 i preveia inversions de 4.000 milions d’euros que mai han estat executades. També al novembre de 2013 la ministra Ana Pastor va anunciar un pla de xoc de 306 milions d’euros per resoldre les actuacions més urgents abans del 2016. Una promesa que cinc anys després tampoc s’ha complert. Finalment el març del 2017 el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar un pla d’inversió en infraestructures a Catalunya centrat en Rodalies i el Corredor Mediterrani, amb una previsió de 4.000 milions d’euros.

En aquest sentit, els batlles consideren que aquesta situació fa que Manresa i la comarca del Bages tinguin un servei ferroviari absolutament deficient i mal connectat amb la capital del país, fet que resta competitivitat al territori i suposa una situació inacceptable en ple segle XXI.

El Consell d’Alcaldes també ha acordat sol·licitar en primer lloc a l’empresa estatal ADIF que es portin a terme totes aquelles actuacions que siguin necessàries per garantir la seguretat de tota la infraestructura i recuperar el servei de tren entre Manresa i Barcelona amb caràcter d’urgència, i en segon terme que l’Estat espanyol, i en concret al Ministeri de Foment, faci les inversions necessàries a la línia R4 per tal d’oferir un servei competitiu, eficient i segur que uneixi la capital de la comarca del Bages amb Barcelona en menys d’una hora.

image_pdfExporta a PDF