L’albergínia blanca, un dels productes singulars del Bages, ja té la seva pròpia guia, que s’afegeix a les que ja disposen altres productes com els tomàquets del Bages o el mató de Montserrat. La guia, que porta per títol “L’albergínia blanca. Un tresor gastronòmic del Bages”, inclou informació sobre la història i el procés de recuperació d’aquesta varietat d’albergínia, que avui cultiven molts pagesos i pageses de la comarca i es pot trobar a la majoria de mercats, comerços i establiments de restauració que treballen el producte de proximitat i de temporada, que en el cas de l’albergínia blanca va de maig a octubre.

La guia inclou un apartat històric, que explica com es va introduir l’albergínia des de l’Àsia fins a Europa i posteriorment a Catalunya, i una acurada descripció d’aquesta peculiar varietat, així com informació sobre el seu cultiu. També s’explica com reconèixer-ne la qualitat, les seves propietats nutricionals, com tractar-la, com conservar-la i quines són les millors combinacions culinàries segons el tipus de tall que se’n faci.

A la brasa, arrebossada o farcida, escalivada… La guia dona idees per cuinar l’albergínia blanca a casa i mostra les receptes que fan a diferents restaurants del territori, així com a la Fundació Alícia. Per acabar, es fan unes propostes per maridar-la amb diferents varietats de vins de la DO Pla de Bages i es dona una llista de restaurants on degustar-la.

Els continguts han estat elaborats per la Fundació Alícia, com a experts en alimentació i gastronomia, que a més ja havien col·laborat prèviament amb l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i amb el Consell Comarcal en l’estudi d’aquest producte singular. Des de Sant Fruitós s’ha apostat fort per donar rellevància a l’albergínia blanca com a element identitari de l’agricultura del poble.

A la presentació hi han intervingut a Agustí Comas, conseller comarcal de Turisme, per a qui “l’albergínia blanca és un producte que fomenta la identitat de la comarca del Bages: forma part d’un sistema agrari consolidat de generació en generació que identifica als bagencs i bagenques i facilita l’estreta vinculació amb la tradició gastronòmica local”. Marc Puig-Pey, cuiner de la Fundació Alícia, n’ha explicat les propietats i aplicacions culinàries i ha animat a tothom “a maridar-les amb la resta de productes de la cistella de productes del Bages, així com amb els vins de la DO”. L’alcaldessa de Sant Fruitós de Bages, Àdria Mazcuñán, ha explicat el projecte d’estudi i recuperació de l’albergínia blanca que s’ha portat a terme en aquest municipi i ha recomanat visitar el nou museu municipal, “que ofereix un recorregut en l’àmbit del vi i la viticultura que maridarà molt bé amb l’albergínia i la nostra gastronomia”.

El Rebost de Bages ha editat 1.000 exemplars en paper de la guia “L’albergínia blanca. Un tresor gastronòmic del Bages”, que es podran trobar a l’Oficina de Turisme de Manresa i a l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. També es podrà descarregar on line en format pdf a les pàgines web del Rebost del Bages (www.rebostbages.cat) i Bages Turisme (www.bagesturisme.cat). La realització de la guia ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, tant de la Xarxa Productes de la Terra com de la gerència de Turisme.

image_pdfExporta a PDF