Unes quaranta persones participen en una sessió que tenia com a objectiu tractar l’acollida i integració de persones refugiades a Catalunya i el Bages.

El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, destaca la feina realitzada a la comarca.

En un acte celebrat a la Seu del Consell Comarcal del Bages aquest dimecres 29 de novembre, una quarantena de persones -entre representants polítics, tècnics, professionals dels serveis socials dels municipis del Bages i representants d’entitats socials del territori- van avaluar la situació actual en relació a l’acollida i integració de persones refugiades i van compartir les actuacions desplegades l’any 2017 en el marc de la Xarxa per l’Acollida i la Inclusió de les Persones Refugiades (XAIR) al Bages.

El primer en intervenir va ser el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, que va fer la presentació inicial de l’acte i va expressar la ferma voluntat de la institució de mantenir la XAIR com “un espai útil de treball i d’intercanvi d’informació”, tot posant en valor que es tracta d’un projecte “que permet garantir una continuïtat tot i els canvis d’entitats que gestionen les diferents fases del Programa Estatal d’Asil”. Posteriorment va prendre la paraula el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) de la Generalitat, Oriol Amorós, va destacar la rellevància de la XAIR Bages, atès que es tracta de l’única comarca de Catalunya que disposa d’aquest mecanisme pioner. Al mateix temps, Amorós va remarcar la feina feta en el desplegament del Servei de Primera Acollida, que durant el 2017 ha acollit un total de 200 persones.

La XAIR Bages desenvolupa dues línies de treball estratègiques generals, que es retroalimenten i són indissociables a l’hora de garantir una actuació integral en l’atenció de les persones refugiades al Bages: Acollida i Inclusió i Sensibilització i Convivència. En aquest darrer sentit, el conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, va exposar les accions desplegades enguany de sensibilització ciutadana, d’educació per al desenvolupament i de convivència intercultural, descentralitzades i territorialitzades als municipis del Bages. Alguns exemples són la campanya del 20 de juny amb motiu del Dia Internacional de les persones refugiades, amb l’exposició ‘Refugiats, l’Odissea cap a Europa’, els tallers de diversitat cultural i refugi impulsats als centres d’educació primària i secundària de la comarca, les càpsules formatives ‘Rumors i convivència’ i ‘Stop Islamofòbia’, els recursos pedagògics de sensibilització i les formacions per la convivència adreçats a professionals de l’administració i alumnat i professorat, entre d’altres. En total, són més de 2.500 les persones que han participat de les actuacions de sensibilització i formatives organitzades durant el 2017.

Intervenció d’altres agents durant el plenari
Ignasi Amat, coordinador del Centre de Protecció Internacional (CPI) de Manresa, va detallar les millores relatives a la capacitat d’acollida del centre, que passarà de 40 a 80 places. De la seva banda, la regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària, va agrair a la XAIR Bages i al Consell Comarcal el seu suport en l’acollida i la integració de persones refugiades.

Per últim, membres de les entitats socials del Bages van exposar els seus projectes i les seves necessitats i representants polítics dels municipis de la comarca van explicar els seus casos concrets en relació a l’acollida de persones refugiades. A més, altres ajuntaments del territori van mostrar el seu interès a esdevenir municipis d’acollida de cara al 2018.

XAIR Bages
La XAIR Bages té el suport de la SIMC de la Generalitat de Catalunya, el Comitè per l’Acollida de les Persones Refugiades (CAPR) i la Fundació Tomàs Canet, entitat gestora del CPI de Manresa. Aquest espai de coordinació està format pels ajuntaments del Bages, les entitats del sector laboral, les entitats especialitzades en matèria d’asil i les entitats socials de la comarca. Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF