El plenari de la Xarxa per l’Acollida i la Inclusió de les persones Refugiades (XAIR) fa un balanç positiu del 2017 però reclama més recursos per augmentar les places i fomentar la inclusió amb garanties de les persones sol·licitants d’asil

Més de 40 persones van participar del darrer plenari de la Xarxa d’Acollida i la Inclusió de les persones Refugiades (XAIR), que lidera el Consell Comarcal del Bages. El conjunt d’agents que hi van participar van fer una valoració positiva de la tasca realitzada fins ara i van debatre sobre les prioritats a treballar al llarg dels propers mesos.

El Consell Comarcal i les administracions locals van reclamar més suport a la Generalitat pel que fa a recursos econòmics, tècnics i materials i així desplegar el Programa Català de Refugi amb garanties al Bages. L’objectiu és destinar tots aquests recursos a l’atenció de les persones demandants d’asil.

La XAIR, formada pel Consell Comarcal, els ajuntaments que acullen persones refugiades (Manresa, Artés i Sallent) i entitats socials del Bages, va explicar que actualment hi ha 150 persones demandants d’asil, moltes d’elles famílies amb fills i filles menors de 18 anys i d’orígens diversos com Síria, Veneçuela, Hondures o Geòrgia. En el plenari es va acordar que cal centrar els esforços en la recerca de recursos d’autonomia (d’ocupació i habitacionals) per quan les persones surten dels centres o pisos de protecció internacional, sense oblidar la resta de necessitats i urgències socials amb les que treballen els municipis, sobretot des dels serveis socials.

El president del Consell Comarcal, Agustí Comas, va agrair l’assistència al plenari i el compromís de tots els actors vinculats a la XAIR, i va manifestar que «és important aquest espai de treball i coordinació pioner al territori perquè el Bages és i serà terra d’acollida i necessitem coordinar-nos per oferir els millors recursos d’asil i inclusió». Comas va mostrar, també, la seva preocupació per les dificultats d’accés a l’habitatge, tan per la manca d’oferta com per la quantitat d’immobles buits que no es troben a disposició d’aquestes persones.

Balanç positiu

Les entitats van destacar el valor de la XAIR en la coordinació com un òrgan interdepartamental, interinstitucional i participatiu que té l’objectiu de facilitar els esforços per l’acollida i la inclusió de les persones sol·licitants de protecció internacional del Bages.

La XAIR treballa en dues grans línies: acollida i inclusió i sensibilització i convivència i té l’encàrrec de marcar una estratègia comarcal integral, en col·laboració amb entitats i ciutadania i diferents institucions comarcals i supracomarcals.

Èxit de les accions

Aquest any la XAIR ha desplegat diverses accions emmarcades en les línies de treball abans esmentades. Pel que fa a l’acollida i la inclusió, s’ha iniciat el servei de primera acollida per més d’un centenar de persones, dels quals l’han culminat 17. En l’àmbit de la sensibilització, la XAIR va valorar molt positivament el projecte «Vincles per la diversitat», un seguit de tallers que es realitzen a municipis per fomentar el coneixement mutu i la cohesió social. A més, el proper 20 de juny, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Refugiades, es realitzaran diverses actuacions com l’exposició sobre el món àrab «Nos(altres)», i activitats als centres infantils de diversos municipis.

image_pdfExporta a PDF