El Consell Comarcal del Bages s’oposa a la línia elèctrica projectada que donaria servei als dos parcs eòlics planificats a Rajadell, Aguilar de Segarra i Castellfollit del Boix. L’Agència Comarcal de l’Energia del Bages ha elaborat un informe, aprovat pel propi Consell Comarcal, contrari a una línia elèctrica que es considera que tindria un gran impacte ambiental per al territori. El document es farà arribar a la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat de Catalunya, que és l’òrgan que acaba decidint la instal·lació d’aquest tipus d’infraestructures al conjunt del país, amb la voluntat que s’hi oposi.

 

Els motius

La línia elèctrica aèria projectada travessaria el Bages d’oest a est des de la zona d’Aguilar de Segarra, Rajadell i Castellfollit fins a Calders en un tram de 26 quilòmetres que també afectaria els municipis de Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Navarcles. L’informe considera que hi ha opcions més properes i amb un menor impacte ambiental (a menys de 10 quilòmetres i que podrien ser soterrades). Planteja que hi ha altres possibilitats amb punts de connexió viables i més propers, concretament a la zona de Rubió, Pujalt, Sant Pere Sallavinera o Òdena, que suposarien un impacte molt menor. La línia projectada donaria sortida a l’energia generada en aquests parcs eòlics i l’enviaria a la xarxa de transport d’energia elèctrica.

 

Tràmit previ

La Ponència d’Energies Renovables és un organisme de la Generalitat de Catalunya que decideix sobre la viabilitat dels emplaçaments sol·licitats per a construir parcs solars i eòlics. És un tràmit previ que han de passar totes les empreses promotores de noves instal·lacions d’energies renovables per poder passar a la fase de tramitació de la instal·lació. La decisió de la ponència es basa en els informes demanats a tots els organismes afectada per a cada parc eòlic o solar. En aquest sentit, s’informa als ajuntaments dels municipis afectats, al Consell Comarcal corresponent i als diferents departaments de la Generalitat perquè presentin els seus informes.

 

image_pdfExporta a PDF