El Consell Comarcal del Bages ha presentat aquest matí els eixos principals dels fons de suport a l’automoció que compten amb el finançament de la Diputació de Barcelona. L’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages gestiona un ajut de 162.000 euros a través del qual, entre d’altres actuacions, es promou la recerca pel futur del vehicle elèctric, s’ofereix assessorament personalitzat a una desena d’empreses del territori per afavorir la seva competitivitat i el seu creixement en els àmbits de la internacionalització, la gestió, el finançament i la comercialització, i es dona suport als seus professionals per fomentar una ocupació de qualitat.

 

En matèria de recerca, els fons de suport a l’automoció promouen els projectes de recerca que fomenten fonts alternatives de materials crítics per a la fabricació de bateries dels cotxes elèctrics. La consellera de l’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages, Cristina Fabregat, ha explicat que “la comarca ha d’aprofitar el bagatge de la UPC al territori en l’àmbit de la investigació i es donarà suport, entre d’altres, al projecte que investiga aplicar la recuperació de metalls mitjançant microorganismes en el camp de les bateries dels vehicles elèctrics”. L’estudi ha demostrat la seva validesa en el cas dels telèfons mòbils “i volem contribuir a fer-lo possible en el vehicle elèctric i avançar així de manera decidida cap als nous models de mobilitat”, ha apuntat la consellera.

El Consell Comarcal del Bages també actua per promoure la recol·locació de les persones treballadores afectades pels expedients de regulació d’ocupació, l’acompanyament i l’acreditació competencial d’aquests professionals. En aquest sentit, s’atenen els treballadors i treballadores afectats pel tancament de l’empresa Dayco als quals s’ofereix orientació per ajudar-los en la recerca de feina.

 

Pel que fa al suport a les empreses, els assessoraments experts personalitzats permetran acompanyar i orientar més d’una desena d’empreses per afrontar plans de creixement, internacionalització o diversificació de producció que els permetin afrontar amb garanties i seguretat l’adaptació a la transformació del sector de l’automoció que provoca, en bona part, l’emergència climàtica.

 

L’origen dels ajuts

Aquests fons que la Diputació de Barcelona posa a disposició dels consells comarcals de la província són una resposta al tancament de la fàbrica de Nissan i al suport a les empreses del sector de l’automoció que eren proveïdores de la multinacional. La consellera Cristina Fabregat apunta que “al territori tenim empreses que han estat afectades pel tancament de la multinacional japonesa i, per tant, aquests ajuts volen fomentar la transició cap a un model sostenible en què l’energia i la tecnologia tinguin més presència”. El coordinador de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Javier Villamayor, ha destacat la “importància del paper que juguen els consells comarcals en el desenvolupament del sector de l’automoció”.

 

Accions transversals

Els àmbits d’actuació dels ajuts són amplis, van començar a executar-se l’any passat i tindran continuïtat durant tot aquest any 2022 a partir del consens establert entre els agents socioeconòmics del territori. En aquest sentit, es treballarà per obtenir una diagnosi completa de la cadena de valor de l’automoció, cobrir les necessitats formatives del sector, avaluar el Pla Industrial del Bages i es programen sessions formatives de qüestions relacionades amb la mobilitat sostenible i les noves tendències del sector.

 

Finalment, l’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural actuarà per renovar la pàgina web invest in Bages amb la voluntat de promoure-la com a eina d’atracció d’inversions al territori en què es posi en valor la comarca a partir de la seva competitivitat, el teixit empresarial i els seus professionals.

image_pdfExporta a PDF