El Consell Comarcal del Bages ha posat les bases per fer realitat quatre noves comunitats energètiques al territori. L’Agència Comarcal de l’Energia del Bages impulsa quatre projectes als municipis de Sant Feliu Sasserra, Artés, Avinyó i Castellnou de Bages amb la voluntat d’implicar la ciutadania en la transició energètica cap a un model descentralitzat i descarbonitzat, fomentar les energies renovables i l’autosuficiència energètica i promoure la cooperació. L’Agència compta amb el suport d’una empresa especialitzada que a partir d’ara establirà un full de ruta concret per a cadascun dels municipis per aconseguir la màxima participació possible.

 

Avantatges

El conseller de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Bages, Joan Zapata i Lluch explica que “les comunitats energètiques permeten reduir costos gràcies a les economies d’escala, funcionen com a revulsiu per fer un major nombre d’accions ciutadanes per a la transició energètica, fan créixer el sentiment de pertinença a un projecte local i obren la porta a noves accions en matèria energètica com poden ser la participació en instal·lacions solars, compartir l’energia tèrmica d’una caldera de biomassa entre veïns i veïnes, la rehabilitació energètica d’edificis de característiques similars o l’ús de punts de recàrrega de vehicles elèctrics compartits”. Finalment, afegeix que “també permeten optar a subvencions i línies de crèdit específiques per a aquestes comunitats”.

 

L’Agència Comarcal de l’Energia del Bages

Aquest és el primer cop que l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages impulsa mecanismes de participació ciutadana en la transició energètica a la comarca. L’impacte d’aquest tipus d’iniciatives fa preveure que d’ara endavant aquesta serà una de les línies de col·laboració estratègiques amb els ajuntaments de la comarca.

 

image_pdfExporta a PDF