El Servei d’Inclusió Social i Convivència del Consell Comarcal del Bages ha editat una guia de comunicació inclusiva que posa a disposició de la ciutadania aquest any. La guia també esdevé un document de referència per al conjunt de professionals i representants polítics de la institució i es farà arribar a les entitats i ajuntaments de la comarca. El document és una eina que situa la comunicació com un element bàsic per aconseguir una comarca més inclusiva en què totes les persones se sentin acollides i representades independentment de la seva condició.

 

La guia planteja que la comunicació inclusiva ens permet adreçar-nos i relacionar-nos de forma respectuosa amb les persones que ens envolten, així com evitar la transmissió i el reforç d’estereotips i prejudicis. La consellera de Serveis Socials d’Atenció Especialitzada del Consell Comarcal del Bages, Lluïsa Tulleuda Lari, explica que “la comunicació inclusiva és essencial per a una bona convivència en una societat plural i diversa com la nostra i pot contribuir a construir unes relacions més justes i equitatives. A través del llenguatge i les imatges també podem facilitar la convivència i afavorir la igualtat i la dignitat de totes les persones”. Tulleuda apunta que “petits canvis que podem fer en el nostre dia a dia poden significar un gran canvi en la nostra realitat social. És per això que us convidem a mostrar la diversitat de la realitat social de manera respectuosa, ja que així també ajudarem a construir una societat inclusiva i plural, basada en relacions respectuoses i afavorint la convivència en la diversitat”.

El document defensa la necessitat de trencar estereotips i prejudicis i garantir els drets humans i la igualtat de tracte i la no discriminació i recull exemples de com utilitzar el llenguatge de manera respectuosa i evitar expressions sexistes, racistes, lgtbifòbiques, edatistes i altres formes de discriminació recollides en el marc de la Llei 19/2020 d’Igualtat de Tracte i No discriminació. La guia també fa recomanacions en matèria d’ús d’imatges, en l’àmbit de la comunicació no verbal i inclou recomanacions per afavorir la inclusió adreçades als mitjans de comunicació.

 

La consellera de Serveis Socials d’Atenció Especialitzada del Consell Comarcal del Bages afegeix que “amb aquesta eina accentuem la nostra voluntat per tenir una comarca més inclusiva en què l’ús del llenguatge és molt important per trencar estereotips”. La guia es pot consultar a través de l’apartat d’inclusió del Consell Comarcal del Bages.

image_pdfExporta a PDF