A conseqüència de la declaració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de l’estat de prealerta en les unitats d’explotació Mig Llobregat i Embassaments del Llobregat, el Consell Comarcal del Bages ha activat els mecanismes de coordinació entre els diferents agents implicats en la gestió de l’aigua als municipis del territori. L’ACA també ha sol·licitat formalment a les entitats subministradores disposar d’informació periòdica amb les dades dels cabals captats i lliurats.

 

Gestió dels sistemes d’abastament

El Consell Comarcal és l’ens responsable de la gestió dels sistemes d’abastament d’aigua en alta Bages Llobregat, que dona servei a Sallent, Avinyó, Artés i Calders i Bages Cardener, que cobreix Fonollosa, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Rajadell i Castellfollit del Boix. Com a entitat subministradora, també és responsable de l’efectiva coordinació entre tots els agents implicats en aquests abastaments en alta i, en aquest sentit, treballa amb Plans d’Emergència en Situació de Sequera (PES) que estableixen el full de ruta de les mesures que cal aplicar en situacions d’escassetat d’aigua, així com les mesures de coordinació. El PES del sistema Bages Llobregat preveu la creació d’un Comitè Comarcal de Sequera format pel Consell, els ajuntaments dels municipis beneficiaris del servei, les empreses explotadores i la Junta de la Sèquia, que s’ha reunit per primera vegada aquesta setmana. La setmana vinent Aigües de Manresa i Consell Comarcal del Bages han convocat una reunió del comitè de sequera de l’àmbit Sèquia de Manresa, que incorpora el sistema en alta Bages Cardener.

 

Una feina que no s’atura

Des de principis del mes de febrer, quan les reserves dels embassaments del Llobregat i del Ter es van situar per sota del 60%, actualment estan al 54%, es van començar a activar de manera automàtica mesures amb l’objectiu de reduir el ritme de descens dels embassaments. En l’actual escenari de prealerta, però, encara no hi ha previstes restriccions que afectin la ciutadania en cap dels usos. En aquests moments, les mesures van encaminades a l’ús de recursos no convencionals (dessalinització), a la posada a punt per preparar la possible activació dels pous de sequera i a l’aigua regenerada.

 

El conseller de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Bages, Joan Zapata i Lluch, explica que “la nostra institució és especialment sensible a les qüestions relacionades amb l’aigua, doncs és un recurs escàs i més enllà de sistemes d’abastament, gestors i límits municipals, ens afecta a tots. Catalunya gaudeix d’una cultura d’estalvi d’aigua consolidada fruit dels períodes de sequera que s’han produït els últims anys. Si bé l’escenari actual no implica restriccions de consum, en un escenari de canvi climàtic on els episodis de sequera poden ser recurrents i més intensos és important recordar la importància de fer un consum d’aigua responsable i el màxim d’eficient possible, evitant-ne el malbaratament i contribuint, així, a evitar agreujar les reserves d’aigua disponibles”.

 

Consells d’estalvi d’aigua

El Consell Comarcal del Bages recomana els següents consells al conjunt de la ciutadania que ajuden a aconseguir un estalvi d’aigua:

  • Tancar l’aixeta mentre no es fa servir, reparar-la si perd aigua i instal·lar dispositius que en redueixin el cabal o airejadors.
  • Dutxar-se enlloc de banyar-se.
  • Utilitzar els programes d’estalvi dels electrodomèstics i engegar-los quan estiguin ben plens.
  • Posar una o dues ampolles plenes de sorra dins la cisterna del vàter si el dipòsit no és de doble descàrrega.
  • Rentar el cotxe amb esponja i galleda o en un túnel de rentat, mai amb mànega.
  • Aprofitar per altres usos l’aigua que corre mentre s’espera a què arribi a la temperatura adequada o l’aigua utilitzada per cuinar, com ara per regar les plantes.
  • No abocar a l’aigua productes de difícil eliminació o nocius, per millorar la qualitat de l’aigua.
  • Utilitzar programadors de reg en jardins i sistemes de reg eficients.
  • Fer servir aigua calenta només en els casos necessaris.
image_pdfExporta a PDF