L’Agència Comarcal de l’Energia del Bages ha realitzat auditories energètiques als centres educatius, on hi ha instal·lat un comptador del consum elèctric i ha format a personal dels centres i alumnat en bons hàbits energètics

El projecte per a la millora de l’eficiència energètica dels centres educatius del Bages continua arribant a més escoles de la comarca. En concret l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages ha actuat recentment a 9 escoles del Bages, que s’afegeixen a la vintena que van participar en el projecte en anys anteriors des del 2014. Les escoles que han participat en aquesta darrera fase són: l’Escola Barnola d’Avinyó, l’Escola Sant Pere de Monistrol de Montserrat, l’Escola Puigsoler de Sant Vicenç de Castellet, l’Escola Jaume Balmes de Castellbell i el Vilar, l’Escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i Rocafort, l’Escola Joventut de Callús, l’Escola Torres Amat i l’Escola Els Pins de Sallent i l’Escola Joan de Palà de Cardona.

Els treballs realitzats a cada escola han estat la instal·lació d’un aparell de mesura del consum elèctric a temps real, la redacció d’una auditoria energètica bàsica de l’escola, la formació dirigida al personal del centre i la formació pels alumnes de Cicle Superior amb el taller “Parlem d’energia”. Aquestes accions van encaminades a millorar l’estalvi energètic dels centres educatius i la conscienciació ambiental de l’alumnat. El projecte també ha comptat amb la participació dels corresponents ajuntaments de la comarca adherits a l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages.

A través de les auditories el Consell ha proposat la substitució dels tubs fluorescents de les escoles per lluminària tipus LED (que pot suposar estalvis de més del 50%), aïllament correcte de les canonades de la xarxa de calefacció per evitar pèrdues de la temperatura, portar un bon manteniment de portes i finestres (o canvi per d’altres més aïllants en alguns casos), instal·lació de vàlvules termostàtiques als radiadors per controlar la temperatura individual a cada radiador (millorant així el confort a cada aula segons la seva orientació) i ajustar correctament la programació d’encesa i apagada de la caldera segons l’horari setmanal de l’escola. Una mesura global a totes les escoles és la d’instal·lar panells fotovoltaics per a autogenerar part de l’electricitat consumida.

Amb aquesta intervenció també es remarca la importància dels bons hàbits energètics de tots els usuaris de l’escola (i que es poden reproduir a casa), per reduir conjuntament els consums, com ara: apagar els llums quan no són necessaris i fer un bon ús de les persianes i cortines, tancar portes i finestres, fer revisió periòdica dels consums registrats per l’aparell de mesura per detectar incidències i treballar-ho amb els alumnes, apagar els aparells electrònics quan no s’utilitzin i emprar regletes desconnectables.

image_pdfExporta a PDF