A través d’una reunió telemàtica el Consell Comarcal del Bages té coneixement d’un equip que té cura de persones grans en situació de possible maltractament amb la voluntat de replicar-lo al territori

El Consell Comarcal del Bages ha conegut el funcionament de l’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia (EAVA) del Consell Comarcal de l’Anoia a través d’una reunió telemàtica. L’equip està format per professionals interdisciplinaris especialitzats en persones grans en situació de possible maltractament dins de l’àmbit domiciliari o institucional i té l’objectiu de garantir la protecció d’aquest col·lectiu a la comarca. Les seves funcions són prevenir situacions de maltractament a persones grans, oferir atenció interdisciplinar (a persones grans i professionals) i reduir els danys derivats de la situació.

Replicar el model

El Consell Comarcal del Bages té la voluntat de crear un equip en aquest sentit per oferir un servei i un equip especialitzat per atendre les persones grans en situacions de maltractament i donar suport específic als i les professionals de la comarca a l’hora d’abordar aquestes situacions, així com a les institucions. Per aquest motiu s’han iniciat els primers contractes amb l’EAVA de l’Anoia per rebre assessorament de com crear un EAVA al Bages. De fet, està previst al Pla d’Actuació de les Persones Grans del Bages i cada cop es fa més necessària amb la voluntat de seguir avançant en millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones grans del Bages.

Trajectòria

Des de la seva creació a finals de 2015 l’EAVA ha tingut un increment del 184% dels casos atesos. Les dades indiquen que des de la creació de l’equip ha augmentat la detecció i derivació de situacions de maltractament a persones grans de forma molt significativa. L’equip atén situacions de maltractament o sospita físic, psicològic, sexual, econòmic, abandonament, negligència o autonegligència i vulneració de drets. Es treballa coordinadament amb el/la professional de l’entitat que deriva per oferir un abordatge flexible i integral que garanteix una acció acurada. Tanmateix, també ofereixen formació als professionals que atenen a les persones grans, sigui de l’àmbit de la salut o social i cossos de seguretat, i despleguen campanyes de sensibilització per promoure el bon tracte a les persones gran com per exemple la Campanya Tracta’m Bé que també es desenvolupa al Bages.

Representació institucional

La trobada ha comptat amb la participació de la consellera de l’Àrea d’Atenció Especialitzada del Consell Comarcal del Bages, Eulàlia Sardà, de la consellera d’Acció Social de l’Àrea de Serveis a les Persones del Consell Comarcal de l’Anoia, Sandra Fernàndez, de la gerent del Consell Comarcal del Bages i de personal tècnic de les dues institucions.

image_pdfExporta a PDF