El Rebost del Bages ha creat la Taula de l’Oli per agrupar productors de varietats locals d’oli i dinamitzar el sector

S’ha editat un tríptic que proposa una desena d’experiències turístiques al Bages relacionades amb la producció d’oli

La Taula de l’Oli s’ha presentat als Fogons del Bages per generar sinergies amb el sector gastronòmic

Després d’un treball de gairebé un any en l’anomenada Taula de l’Oli del Bages i de moltes trobades amb els productors, El Rebost del Bages avança en el seu projecte de promocionar l’oleoturisme al Bages amb l’edició d’un tríptic i la presentació del projecte als restaurants que formen part de l’Associació Els Fogons del Bages.

El Rebost del Bages, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona en el marc de la Xarxa de Productes de la Terra, va impulsar la Taula de l’Oli com a acompanyament als productors d’oli de la comarca per establir les bases d’un treball col·lectiu i d’acord a un denominador comú: la valorització i promoció de les varietats locals i els seus olis singulars. L’objectiu és donar a conèixer les varietats locals, definir paràmetres de qualitat, promocionar els olis de qualitat al territori, elaborar un relat comú, etc. És una taula dinàmica i oberta a tots aquells productors d’oli que treballen amb les varietats locals d’oli amb la voluntat de col·laborar i treballar plegats.

Al llarg de l’any 2016 s’han fet diverses reunions de treball per a reunir els productors, debatre, promocionar l’oli i l’oleoturisme i definir un treball conjunt per a la dinamització d’aquest sector a la comarca. En els propers anys es vol seguir treballant amb aquest sector, consolidar la Taula de l’Oli i desenvolupar el gran potencial de l’oli des del punt de vista de producte singular i des del punt de vista turístic perquè el Bages esdevingui una destinació oleoturística de primer ordre.

L’oleoturisme al Bages, en un tríptic

S’ha editat un tríptic que recull una desena d’experiències oleoturístiques que es poden dur a terme al Bages, des de tast d’olis i visites guiades a les oliveres, fins a collita d’olives, visites als molins o ruta en vehicles tot terreny. Amb aquesta iniciativa es vol donar visibilitat i valor a la llarga tradició de les oliveres al Bages i a la recuperació de les varietats autòctones que s’està duent a terme.

El tríptic, amb el lema “Oli del Bages, un autèntic tresor”, proposa activitats a Oli Migjorn, Molí d’oli Roch del Bages, Heretat Oller del Mas, Thebooc Oliveres del Cardener, Hort del Navarro i Obaga de l’Agneta. A més, el mateix fullet inclou propostes de turisme gastronòmic a través dels restaurants que formen part dels Fogons Gastronòmics del Bages, i experiències d’enoturisme a la DO Pla de Bages.

Presentació als Fogons del Bages

D’altra banda, ahir es va fer la presentació oficial de la Taula de l’Oli als restaurants membres de l’Associació dels Fogons Gastronòmics del Bages, per aconseguir la màxima implicació en el sector de la restauració. Els Fogons són un col·lectiu de restaurants que promocionen la gastronomia bagenca a partir dels seus productes locals: els vins de la DO, varietats autòctones d’oli d’oliva o el porc ral d’Avinyó, entre d’altres.

La història de l’oliva al Bages

El conreu de l’oliva al Bages es remunta a temps remots, però l’arribada de la industrialització tèxtil va comportar un progressiu abandonament de l’activitat agrària, que es va veure accentuat per les glaçades de les oliveres els anys 1956 i 1962. Malgrat això, alguns dels cultius es van mantenir i, els darrers anys, un seguit de petits productors estan dedicant esforços a la recuperació del cultiu de l’olivera i de les varietats autòctones: la corbella, la verdal de Manresa i la vera. Alguns d’aquests productors han posat en marxa iniciatives oleoturístiques per rebre visitants als conreus d’oliveres, al valuós patrimoni com els molins d’oli o trulls i les construccions de pedra seca, i per donar a conèixer l’excel·lent qualitat de l’oli d’oliva verge extra que se n’obté.

El Rebost del Bages

El projecte Rebost del Bages vol contribuir a impulsar a la comarca la producció agroalimentària de qualitat, donar a conèixer les elaboracions artesanes i promocionar la recuperació de varietats tradicionals locals. També vol promoure una gastronomia que reflecteixi la particularitat del caràcter d’aquesta terra a través dels seus productes. El projecte del Rebost del Bages forma part de la Xarxa de productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, una agrupació voluntària de 12 ens locals d’àmbit supramunicipal impulsada per la Diputació, que té com a objectiu enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la demarcació de Barcelona.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF