Deu municipis del Bages i el Consell Comarcal han presentat projectes per valor de poc més de 2 milions d’euros, dels quals el FEDER en pot subvencionar un 50%

L’objectiu és recuperar patrimoni arquitectònic, monumental i natural vinculat al Geoparc

El Consell Comarcal del Bages ha presentat una sol·licitud de subvencions al fons FEDER per projectes que pugen a poc més de 2 milions d’euros, a diferents municipis del Bages i que tenen en comú l’objectiu de recuperar patrimoni arquitectònic, monumental i natural vinculat al Geoparc així com la millora de l’accessibilitat i senyalització dels recursos patrimonials i paisatgístics relacionats el llegat miner i geològic del Bages. El fons FEDER preveu subvencionar amb un 50% els projectes aprovats.

L’operació principal d’aquest FEDER comarcal del Bages consisteix en la dinamització del Geoparc com a eix vertebrador per la diversificació de l’economia de la comarca mitjançant el geoturisme, potenciant el sector terciari, generant ocupació, posicionant el Geoparc i preservant de manera sostenible el patrimoni local. La recent designació del nostre territori com a destinació UNESCO -com a Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central- ofereix enormes possibilitats de projecció i reconeixement internacional de la comarca com una nova destinació turística atractiva i de qualitat.

Les actuacions demanades al FEDER són un projecte per a l’impuls del geoturisme al Bages i un projecte de turisme sostenible perquè s’enfoca en la promoció i en la preservació del patrimoni local, especialment el geològic. Deu municipis del Bages participen de les actuacions demanades al FEDER pel Consell Comarcal per posar en valor el patrimoni arquitectònic i geològic i els productes turístics del territori:

 • Supressió de barreres arquitectòniques i edifici annex del museu d’història d’Artés. En aquest museu es poden veure màquines de les fàbriques antigues del poble, eines de treball i petites restes de la geologia de l’entorn.
 • Condicionament de l’accés i promoció turística del pont vell d’Avinyó.
 • Rehabilitació tines dels Manxons de Callús per conservar aquesta edificació que alberga 8 tines datades del S.XIII–S.XIX que servien per l’elaboració del vi. Es vol convertir aquest espai en un Centre d’Interpretació de la Ruta de la Sal.
 • Millora dels espais de divulgació del Parc Cultural de la Sal de Cardona: el Pou Alberto i la Central Elèctrica, per oferir un servei de qualitat al visitant i afavorir la divulgació de coneixements entorn del recurs de la sal i el fenòmen geològic de la Muntanya de Sal.
 • Rehabilitació de façanes i sala petita Casino Borràs de Castellbell i Vilar, per ubicar-hi un punt d’interpretació per al turisme industrial.
 • Millora de l’accessibilitat del carrer Monestir de Navarcles per tal de convertir-lo en un passeig de connexió entre Sant Benet de Bages i el nucli urbà.
 • Centre d’Interpretació enoturístic l’Escorxador a Navàs: reformar l’edifici actual de l’escorxador, de 1930, per adequar-los com a Centre d’Interpretació Enoturístic i punt d’informació i gestió turística.
 • Centre d’Interpretació lunar de Navàs: museïtzació del Centre d’Interpretació lunar a la pallissa (antiga rectoria restaurada) de Castelladral per explicar la importància de la lluna en els pobles rurals.
 • Projecte de reforma de la casa museu Torres Amat de Sallent, declarada Bé Patrimonial del S.XIX–XX, per a condicionar-ne una part com a Centre d’Interpretació i augmentar el seu atractiu turístic i cultural.
 • Pla Director Rehabilitació del conjunt monumental de Sant Vicenç. L’àmbit d’actuació correspon a la fase III i IV del pla director i suposa la rehabilitació de la casa de l’ermità i la torre del castell.
 • Habilitació de la Capella de Cal Clarassó de Santpedor, una antiga fàbrica tèxtil del segle XIX, com a Oficina de Turisme
 • Pla de senyalització del Geoparc i execució del mateix. És un pla necessari per fer visibles tots els recursos que pertanyen al Geoparc amb un mateix senyal identificatiu.
 • Màrqueting, comunicació i difusió del Geoparc: material promocional, presència publicitària, renovació del web, etc.
image_pdfExporta a PDF