L’edifici d’EURECAT a Manresa ha estat l’escenari aquest migdia de la presentació de l’estudi Les necessitats formatives del sector químic al Bages, que posa de manifest la importància que el territori disposi d’estudis de Formació Professional de grau superior de l’àmbit de la química. El treball assenyala la necessitat que el Bages completi l’itinerari formatiu cap a la universitat en química per aconseguir retenir el talent, generar l’atracció de noves empreses i donar resposta a les demandes de feina del teixit empresarial.

 

Treball conjunt inèdit

L’estudi és inèdit i s’ha fet a partir del treball conjunt del Consell Comarcal del Bages, de PIMEC i de la UPC Manresa. Administració, empreses i universitat han unit esforços per aportar coneixement i fer una anàlisi de l’oferta de Formació Professional al territori i com es dona resposta a les demandes d’ocupació del teixit productiu. L’estudi ha inclòs una vintena d’entrevistes a empreses de la comarca del sector químic que demanen perfils amb capacitat d’analítica i d’interpretació, esperit crític i assumpció de responsabilitats de coordinació.

 

Incidir en la planificació educativa

En el marc de la presentació feta aquest migdia a Eurecat la consellera de l’Àrea de Desenvolupament Comarcal del Consell Comarcal de Bages, Cristina Fabregat Sintes ha apuntat que “com a territori volem incidir en la planificació de l’oferta formativa i millorar específicament els estudis de química. És un sector que creix i crea ocupació de qualitat”. Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez Mosella, ha explicat que l’estudi “és un molt bon exemple de la concertació i la cooperació en matèria de polítiques de desenvolupament econòmic amb un objectiu compartit que és generar oportunitats i ocupació de qualitat al territori”. Hernàndez ha afegit que “és clau retenir el talent de la comarca i per fer-ho possible ens cal completar l’itinerari dels estudis de química perquè afavorirà tot el teixit industrial, no només el químic”.

 

El document posa de manifest que la indústria és el sector que genera més ocupació i de més qualitat amb feines més estables i salaris més alts. L’estudi assenyala que per enfortir la indústria i els sectors estratègics com el químic és clar garantir una formació de qualitat a tots els nivells.

 

El Bages, en una posició feble

Actualment, del conjunt de de comarques de Catalunya que ofereixen estudis de FP en l’àmbit de la química, el Bages és l’única comarca que no disposa de cicles formatius de grau superior. El territori només ofereix el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Operacions de Laboratori, que s’ha estrenat aquest mes de setembre a l’IES Castellet a Sant Vicenç de Castellet, una oferta que és clarament insuficient per a les empreses. Aquesta manca d’oferta d’FP de grau superior també perjudica la UPC-EPSEM, que tot i que fa més de 40 anys que ofereix estudis d’enginyeria química al territori, no compta amb cap cicle formatiu de la mateixa família professional.

 

En el marc de l’estudi, s’ha constatat també la importància de fer recerca i generar informació en matèria econòmica al Bages. En aquest sentit, la Taula de la Formació es perfila com un instrument vàlid perquè administracions, empreses, sindicats i el conjunt d’agents econòmics i socials ajustin l’oferta formativa a les necessitats del territori.

 

La presentació ha inclòs una taula rodona en què han participat el director de l’INS Castellet de Sant Vicenç de Castellet, David, Sanz, el managing director de Thor Especialidades SA, Albert Garcia, la investigadora del centre de recerca EURECAT, Eva Benzal, i el professor del grau en Enginyeria Química de l’EPSEM-UPC Manresa, Toni Dorado, que han reflexionat sobre la realitat i les oportunitats del sector químic al territori.

 

L’estudi ha comptat amb la col·laboració de PIMEC, EPSEM-UPC Manresa, EURECAT, la Diputació de Barcelona, el Servei d’Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea a través del Fons Social Europeu.

image_pdfExporta a PDF