Des del novembre, el Bages compta amb la figura de dues professionals que ofereixen assessorament, orientació i acompanyament a les persones joves que vulguin inscriure’s a Garantia Juvenil.

El Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa han presentat avui, a l’Oficina Jove del Bages, el programa Garantia Juvenil, un projecte europeu que té l’objectiu de reduir l’atur juvenil i està adreçat als joves que no estudien ni treballen independentment del nivell formatiu en què es trobin. A partir del mes de novembre, el Consell Comarcal ha entrat a formar part d’aquesta xarxa amb la incorporació d’una professional que es desplaçarà a tots els municipis del Bages  per oferir aquest servei de forma descentralitzada.

L’acte de presentació del programa ha anat a càrrec de la consellera d’Educació, Cultura, Joventut i Esports del Consell Comarcal del Bages, Èlia Tortolero; la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; l’impulsora de Garantia Juvenil de Manresa, Míriam Lozano; i l’impulsora de Garantia Juvenil de la comarca del Bages, Carla Cases. Hi ha assistit també la tècnica de Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cano; i la Cap d’Àrea d’Educació,Cultura i Joventut del Consell Comarcal del Bages, Carme García.

El programa contempla el desplegament per part de la Generalitat de Catalunya d’una xarxa presencial d’informació i suport a la inscripció a aquest programa, amb professionals que ajuden en el procés i donen informació sobre els aspectes importants de la Garantia Juvenil a Catalunya. Aquest desplegament es va efectuar a l’Oficina jove del Bages el 2014 i donava atenció els joves de la ciutat de Manresa.

Èlia Tortolero, la consellera comarcal d’Educació, ha manifestat que “aquest és el primer any que tenim una impulsora comarcal de Garantia Juvenil que estarà ubicada aquí, a l’Oficina Jove del Bages, i que treballarà de forma coordinada amb la impulsora de Manresa”. Tortolero ha explicat que “la impulsora donarà servei als ajuntaments comarcals i distribuirà el seu treball en 12 zones, distribuïdes per proximitat i per quantitat de joves. Aquesta impulsora visitarà un cop al mes tots els municipis i es trobarà amb els tècnics de Promoció Econòmica i Joventut per valorar-ne les necessitats i coordinar-ne la gestió”.

Informació, assessorament i tutorització

El programa contempla oferir a les persones joves que es vulguin apuntar al sistema de Garantia Juvenil informació i orientació sobre el programa; assessorament i tràmit en la inscripció; seguiment i tutorització dels joves durant i després de la seva participació en les diferents polítiques actives d’ocupació o bé en els programes específics que s’articulin per al Programa de Garantia Juvenil a Catalunya; així com la relació i la coordinació amb les entitats i altres organismes que participin en el Programa de Garantia Juvenil a Catalunya.

El Programa Garantia Juvenil s’adreça als joves entre 16 i 29 anys que no estan treballant ni estudiant; que busquen nous camps on formar-se, entrar al món laboral mitjançant contractes de pràctiques o desitgen emprendre un nou projecte.

Si s’acompleixen els requisits, en un termini de quatre mesos, la Generalitat pot oferir al jove una oferta de formació, una oferta de treball, un període de pràctiques o formació com a aprenent.

Requisits per inscriure’s la Garantia Juvenil

Per inscriure’s al programa cal complir amb els següents requisits:

  • Tenir la nacionalitat espanyola o el permís de residència i treball.
  • Estar empadronat a l’Estat Espanyol.
  • Ser més grans de 16 anys i menors de 29 anys, o menors de 30 anys en el cas de joves amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%.
  • No haver treballat els 30 dies naturals anteriors.
  • No haver rebut accions educatives de més de 40 hores mensuals en els 90 dies naturals anteriors.
  • No haver rebut formacions de més de 40 hores mensuals en els 30 dies naturals anteriors.

Més de 2.000 joves inscrits al Bages

En aquest moments, a data 15 de desembre de 2016, al Bages hi ha 2.007 joves inscrits a Garantia Juvenil, dels quals 764 són de Manresa i 1.243 de la resta de municipis de la comarca.  Del total d’inscrits, 1.052 s’estan beneficiant de les propostes i activitats del programa; 611 joves no són beneficiaris perquè estan treballant o han treballat l’últim més; i 344 joves no han finalitzat la inscripció o estan en fase resolució d’alguna errada dels requisits sol·licitats.

La comarca del Bages té censats 24.587 joves –entre 16 i 29 anys- dels quals 10.710 són de Manresa i 13.877 de la resta de municipis. Aquest 2015, la mitjana de joves inscrits a l’atur en aquesta franja d’edat és de 1.661 joves, dels quals 829 són de Manresa i 832 de la resta de municipis del Bages.

Horaris d’atenció als joves

Comparteix

image_pdfExporta a PDF