Més de 15.500 habitants dels municipis d’Avinyó, Sallent, Artés i Calders es veuran beneficiats per l’entrada en servei del nou sistema, que ha tingut un pressupost de 7 milions d’euros

A mitjans d’agost es va començar a subministrar aigua a Avinyó i des d’aquesta setmana s’està distribuint recurs a Artés

El director de l’ACA, Jordi Agustí, i el conseller de medi ambient del Consell Comarcal del Bages, Marc Aloy, han analitzat sobre el terreny la posada en servei d’aquesta actuació

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, i el conseller de l’Àrea de medi ambient del Consell Comarcal del Bages, Marc Aloy, acompanyats dels alcaldes i regidors de Sallent, Avinyó, Artés i Calders i d’altres autoritats, han visitat avui les obres del sistema d’abastament d’aigua en alta Bages-Llobregat, coincidint amb la posada en servei del subministrament d’aigua al municipi d’Artés aquesta setmana.

El passat mes de juny el Consell Comarcal va adjudicar l’explotació del servei a Aigües de Manresa per concurs públic i des d’aleshores s’han estat fent les proves de funcionament en coordinació amb la constructora, el Consell i l’ACA. A mitjans d’agost es va començar a activar de manera progressiva aquest sistema, amb l’inici del subministrament d’aigua a Avinyó i el sector del Cornet de Sallent. Actualment només queda pendent la posada en servei de les instal·lacions fins al sector de Vista Pirineu (Artés) i Calders. Es preveu que a finals de setembre tot el sistema estigui ja en servei.

L’obra, pressupostada en prop de 7 milions d’euros, resoldrà els problemes de disponibilitat i qualitat d’aigua que pateixen aquests quatre municipis. El nou servei beneficiarà una població aproximada de 15.500 habitants. Es preveu que durant el primer any es subministrin 684.000 m3 d’aigua potable en alta, el que representa un 40% del consum d’aquests municipis i que això contribueixi a millorar notablement la qualitat de l’aigua servida als usuaris finals.

Aquest sistema d’abastament consta d’una captació d’aigua a la Sèquia de Manresa, una planta potabilitzadora a Sallent (amb capacitat per tractar 110 litres/segon i una demanda màxima de 9.594 m3/hora), un dipòsit d’aigua crua, 4 dipòsits d’aigua tractada, 4 estacions de bombament i uns 24 quilòmetres de canonades.

Els treballs, promoguts pel Consell Comarcal del Bages, d’acord amb la delegació conferida pels ajuntaments, i executats per l’ACA, es van iniciar a finals de 2006 però van patir diverses aturades, fins al seu final durant la primavera de 2015.

La primera delegació de competències dels ajuntaments al Consell Comarcal per a la construcció de la potabilitzadora i conduccions data ja de l’any 1992.  La primera part del sistema es va construir en conveni amb l’aleshores Junta d’Aigües i amb GISA (1998). Per a les actuacions pendents, el conveni actualment vigent amb l’ACA és de l’any 2003.

El 2000 i 2001 es va finalitzar l’execució dels primers projectes que permetien portar aigua d’Artés (amb deficiències sanitàries) fins a Avinyó i al sector de Cornet de Sallent, resolent en primera instància els problemes de quantitat d’aigua existents en aquest territori. Des d’aleshores aquestes instal·lacions s’explotaven de forma provisional a l’espera de l’execució del projecte principal del sistema Bages-Llobregat, que havia de captar l’aigua, potabilitzar-la i distribuir-la a aquests municipis donant garanties de quantitat i qualitat. Aquest projecte principal va ser adjudicat per l’ACA l’any 2006 i és el que avui s’està posant en servei i permet que l’aigua de la Sèquia arribi finalment a aquests quatre municipis.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF