En el marc del fòrum s’anuncia la previsió que el nou col·lector de salmorres sigui una realitat l’any 2024, mentre ICL ratifica els plans per reduir el runam del Cogulló

Sallent ha estat aquesta tarda l’escenari del Fòrum de la Mineria del Bages que ha estat un clam per buscar solucions per aconseguir que l’activitat al territori sigui segura i sostenible. La trobada ha estat marcada per l’anunci aquest mes de juliol del tancament de la mina de Vilafruns. Davant aquest escenari, tots els agents participants han coincidit a sumar esforços i buscar solucions per aconseguir minimitzar la pèrdua de llocs de treball a conseqüència de l’aturada definitiva de la mina de Balsareny. En el marc de la reunió, l’empresa s’ha compromès a presentar, el proper mes de setembre, un pla de viabilitat per al futur de l’activitat minera

La presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Torrente, ha reiterat “que la nostra institució sempre ha defensat una activitat minera segura i sostenible en un moment en què hem d’aconseguir mantenir el màxim nombre de llocs de treball possibles”. Torrente ha destacat la importància que tots els agents treballin conjuntament i ha accentuat la responsabilitat social de l’empresa davant l’escenari actual. En aquest sentit, durant els propers dies es mantindran trobades amb els departaments d’Economia i Treball de la Generalitat per buscar solucions davant els acomiadaments anunciats.

Territori

En el marc de la reunió, la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya ha explicat la intenció de licitar les obres del nou col·lector de salmorres a principis de 2021 amb la voluntat que l’obra completa estigui acaba l’any 2024. En paral·lel, ICL ha ratificat els seus plans per reduir el runam salí del Cogulló i la Botjosa de manera progressiva.

El fòrum s’ha interromput uns minuts coincidint amb la protesta dels treballadors de Montajes Rus que han intentat accedir per la força a l’interior de l’Espai Cultural Fàbrica Vella de Sallent.

Moció aprovada

En el marc del ple de juliol del Consell Comarcal del Bages, celebrat aquest dilluns a Santpedor, l’ens ha aprovat una moció que rebutja el tancament unilateral de la mina de Vilafruns i demana als departaments de Treball i Empresa de la Generalitat intercedeixi amb l’objectiu que el tancament no sigui immediat. En paral·lel, tots els grups amb representació han reclamat a ICL que valori nous escenaris i planifiqui mesures per minimitzar la pèrdua dels llocs de treball anunciats. Finalment, el text proposa vetllar per la seguretat de la mina.

image_pdfExporta a PDF