Reivindiquem la despatologització trans amb diferents activitats a favor de la diversitat sexual i de gènere

Les activitats, que es portaran a terme entre el 3 i l’11 d’octubre, inclouen la projecció de documentals, col·loquis i una trobada

El Consell Comarcal del Bages se suma a la commemoració del Dia per la Despatologització Trans, que té lloc el 21 d’octubre i que reivindica un nou model de salut que no consideri la transsexualitat una patologia. Tot i els avenços aconseguits en els últims temps, queden encara molts reptes per afrontar. Per aquest motiu, des del SAI (Servei d’Atenció Integral) LGTBI de la institució s’organitzen aquest mes d’octubre diferents activitats relacionades amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere.

“Seguim treballant per unes polítiques que posin un especial èmfasi en la superació de les dificultats i traves que la societat posa a les persones LGTBI”, afirma Àdria Mazcuñán, consellera de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal del Bages, que afegeix que les activitats que s’organitzen amb motiu del Dia per la Despatologització Trans busquen conscienciar i sensibilitzar la ciutadania.

Activitats a Sant Joan de Vilatorrada, Manresa i Avinyó

Cal Gallifa de Sant Joan de Vilatorrada acollirà, el dijous 3 d’octubre, la projecció del documental De Berta a Teo: història d’un trànsit, dirigit per Irene Navascués. El protagonista, Teo Valls, i la xarxa de persones que el va acompanyar en el seu procés de trànsit expliquen en el documental i des de la seva intimitat com ho van viure i sentir, mentre reflexionen també sobre la lluita trans, la identitat lèsbica, la sexualitat, els efectes del binarisme i la construcció d’una futura masculinitat no patriarcal. L’acte comptarà amb la presència del mateix Teo Valls, que dinamitzarà un col·loqui en finalitzar el visionat de manera que les persones assistents podran compartir les seves impressions i dubtes amb el protagonista. En paral·lel, es presentarà el SAI LGTBI del Consell Comarcal del Bages i intervindrà la consellera de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal del Bages, Àdria Mazcuñán. L’acte serà obert a tots els públics.

El dissabte 5 d’octubre se celebrarà la cinquena sessió d’Iris, una trobada que es portarà a terme a l’Espai Jove Joan Amades de Manresa de 18.00 a 20.00h. i que s’adreça a totes a totes les persones joves que es puguin identificar amb alguna de les sigles LGTBI+. Serà la primera després de les vacances, en què el cantant de rap Nept1, que va actuar en l’última trobada, oferirà un taller de rap per aprendre a fer rimes. D’aquesta manera els i les joves participants podran expressar emocions, idees o reivindicacions a través de la música.

Iris, organitzat des de l’Oficina Jove del Bages i els SAI de l’Ajuntament de Manresa i del Consell Comarcal del Bages, és un espai pensat com a punt de trobada i de sinèrgies pel jovent LGTBI de la comarca. L’objectiu és continuar treballant per generar un espai de confiança i seguretat perquè totes les persones participants puguin debatre, compartir dubtes i experiències al voltant de la diversitat afectiva sexual i de gènere, generant així una xarxa d’afinitat, apoderament i suport mutu. Aquest espai és gratuït.

Per acabar, el divendres 11 d’octubre a les 18.00h l’Ajuntament d’Avinyó i el Consell Comarcal del Bages organitzen un cine-fòrum per parlar sobre diversitat de gènere amb la pel·lícula Tal como soy. L’acte inclourà una presentació del SAI LGTBI oberta a tota la ciutadania i el visionat de la pel·lícula amb un col·loqui per finalitzar.

S’han fet passes però encara queda camí per recórrer

L’any 2016, a Catalunya es va aprovar un nou model de salut que no considera la transsexualitat una patologia. D’altra banda, s’expedeix el carnet de salut amb el nom sentit a través de la Xarxa pública de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya (lgbti.gencat.cat), i d’altres carnets i protocols que possibiliten a les persones trans ser anomenades amb el nom sentit (T-16 de transport, carnet de biblioteques, de discapacitat, a les escoles i a les universitats a l’administració i a joventut).

Enguany l’OMS ha tret del catàleg de malalties mentals la transsexualitat per posar-ho a debat entre els seus estats membres durant el 2019 amb la previsió que sigui efectiu a partir de l’1 de gener de 2020.