400 persones van assistir a la representació d’aquesta obra a càrrec de l’Esplai Artesenc de l’Amistat i el Teatre Nei d’Artès, emmarcada dins la campanya Bages Tracta’m Bé del Consell Comarcal

La sala gran del teatre Kursaal de Manresa va acollir ahir la representació d’una obra molt especial, tant pel seu contingut com per les persones que l’interpretaven. La funció va ser tot un èxit, amb més de 400 persones de públic provinents de tota la comarca i la Catalunya Central, les quals van valorar molt positivament l’obra i la majoria van relatar que s’hi havia sentit molt identificades.

L’obra Escenes amb Tracte relata diverses situacions de maltractament a persones grans, que estan recollides al llibre Relats amb Tracte, de diverses autores entre les quals Isabel Clara Simó. La funció teatral va ser iniciativa de l’Esplai Artesenc de l’Amistat amb col·laboració del Teatre Nei d’Artès, que es va interpretar per primera vegada el 29 de setembre de 2018 a Navarcles. Tot plegat emmarcat dins la campanya Bages Tracta’m Bé, impulsada pel Consell Comarcal del Bages, per denunciar les situacions de maltractament que viuen les persones grans.

El president del Consell Comarcal, Agustí Comas, va explicar que l’obra «Són escenes quotidianes que ens fan veure la realitat que viuen moltes persones grans i des del Consell Comarcal volem sensibilitzar al conjunt de la població, animem a que vegin l’obra i s’adhereixin a la campanya Bages Tracta’m Bé».

Balanç de la campanya

Una de les accions de la campanya que ha aconseguit més bona resposta ha estat la dels «Espais amb Tracte». Aquesta iniciativa consisteix en que els establiments comercials, equipaments i serveis de la comarca esdevinguin espais on les persones grans se sentin ben ateses i puguin advertir de situacions on es produeixi alguna situació de discriminació o maltractament. Actualment 546 comerços i altres espais del Bages s’han adherit a aquesta proposta i gràcies a la seva tasca i criteri s’han derivat a Serveis Socials deu casos de possibles maltractaments.

Una altra de les accions rellevants de la campanya han estat els tallers d’autoprotecció financera que ha realitzat l’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor a diversos municipis del Bages. Els tallers han consistit en donar consells clau per tal que les persones grans tinguin un control dels seus ingressos i les seves despeses, entenguin les factures que els arriben i estiguin alerta de possibles fraus ja sigui per part de presumptes comercials que es presentin en persona al domicili o truquin per telèfon. En total han assistit a aquests tallers 325 persones de 14 municipis de la comarca. Actualment encara s’estan programant més tallers a diversos municipis.

Per la seva banda, el Consell d’Infants del Bages es va dedicar el curs passat a entendre el procés d’envelliment i la situació social en la que es troben molts dels seus familiars, veïns i veïnes. Així, es va decidir que el lema del seu projecte d’enguany fos «Valora’m, respecta’m i estima’m», i es van escollir diverses situacions de maltractament per denunciar en forma de vídeo. Un centenar d’infants es van implicar en el projecte i el resultat han estat 14 vídeos on representen males praxis i bons tractes envers les persones grans. Els vídeos aporten un missatge de denúncia i conscienciació social. Aquest material està disponible a la plataforma de vídeos en línia Youtube i es farà servir pels centres escolars per treballar el procés d’envelliment i el respecte cap a les persones grans.

image_pdfExporta a PDF