El Consell Comarcal del Bages coordina la Taula de treball per millorar l’acollida dels joves que emigren sols

La Taula per l’acollida, la protecció i la inclusió dels infants i joves migrats sols al Bages s’ha reunit per posar en comú tots els serveis existents i fer front al repte que suposa l’acollida d’aquests menors especialment vulnerables

Unes 25 persones entre representants polítics, tècnics municipals i agents socials han participat en la primera Taula per l’acollida, la protecció i la inclusió dels infants i joves migrats sols al Bages, que s’ha reunit aquest matí a la seu del Consell Comarcal. Aquest òrgan recull els encàrrecs i la tasca de la mateixa taula de la Catalunya Central però activant tots els recursos, professionals, centres i serveis de la comarca del Bages amb l’objectiu de millorar les actuacions d’acollida, protecció i inclusió d’aquests infants i joves que viuen al Bages i que són especialment vulnerables pel fet d’haver migrat sols.

En la reunió s’ha presentat l’informe “Els adolescents estrangers migrats sense referents familiars acollits a Catalunya” elaborat per la Generalitat de Catalunya, en el qual es destaca que aquest 2019 es preveu que arribin uns 5.500 joves (50% més que l’any 2018), majoritàriament nois d’entre 15 i 17 anys provinents del Marroc. Davant d’aquest fet la Taula ha convingut que com millor es faci la seva acollida i protecció millor serà la seva inclusió, i els beneficis no seran només per cadascun d’ells sinó també per a la comarca del Bages.

El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha presidit la Taula i ha expressat que «és molt important que ens trobem i ens coordinem tots els que estem treballant amb aquests infants i joves, i poder tenir aquesta posada en comú de noves propostes per millorar les actuacions d’acollida, protecció i inclusió d’aquests infants i joves que viuen al Bages. Això ens enforteix com a societat i com a comarca, és una gran oportunitat per ells i per a nosaltres».
A la Taula s’han posat en comú projectes d’acollida rellevants com:

1- En primera instància s’està activant el Servei de Primera Acollida (S1A) del Bages per tal que els joves majors de 16 anys puguin aprendre la llengua el més aviat possible i així millorar la seva inclusió mentre es soluciona la seva situació administrativa. És un dels temes que més preocupa als diferents serveis i professionals perquè fins que aquests adolescents i joves no tenen permís de residència no poden accedir a la majoria de recursos.

2- El programa de mentoria “Català de Refugi” que municipis com Castellnou de Bages i Santpedor estan realitzant com a prova pilot, que preveu que les persones que hagin fet formació sobre mentoria de persones refugiades ampliïn la seva formació per ser mentors/es de joves que migren sols. També es va posar en comú l’experiència del treball amb referents joves que són majors d’edat però que quan van arribar aquí eren menors, o el programa per ajudar a aquests joves a obtenir el permís de treball.

Amb la voluntat de seguir aprofundint aquesta coordinació i desenvolupar projectes d’acollida més transversals i complets, la propera setmana es proposarà a la XAIR, la xarxa per l’acollida i la inclusió de les persones refugiades del Bages, que aquests dos òrgans s’unifiquin. La XAIR, liderada pel Consell Comarcal, està formada pels ajuntaments que acullen persones refugiades i entitats socials del Bages, es reuneix periòdicament i té per objectiu facilitar l’acollida i la inclusió de les persones demandants d’asil que arriben a la comarca.

Comparteix