El Bages comptarà amb un servei d’atenció directa a les persones LGTBI

El Servei d’Atenció Integral és una de les accions recollides en el Pla comarcal per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI), impulsat pel Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa

Primer pas perquè el Bages pugui comptar a curt termini amb un Servei d’Atenció Integral (SAI) a les persones LGTBI de la comarca. El Consell Comarcal del Bages i el departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya han subscrit un acord per a impulsar aquest servei d’atenció especialitzada per a combatre de manera efectiva les situacions de discriminació que pateixen les persones LGTBI del Bages.

El passat mes de juny el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa van presentar el Pla comarcal per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, que d’entre les setanta accions previstes contemplava l’establiment d’aquest servei.

El conseller d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal, Albert Marañón, ha explicat que «seguim lluitant de manera constant i amb mesures concretes contra qualsevol mostra de discriminació per motius d’orientació sexual i d’identitat de gènere a les persones LGTBI tot complint amb els compromisos del Pla comarcal i la Llei 11/2014». El president del Consell Comarcal, Agustí Comas, ha assenyalat que «el SAI és un servei imprescindible, amb la voluntat d’arribar a tota la població, per atendre i donar respostes àgils, concretes i coordinades a situacions de LGTBIfòbia i en definitiva per millorar la qualitat de vida de les persones LGTBI de la comarca».

El SAI és un servei d’atenció integral, de qualitat i de proximitat adreçat a les persones LGTBI i a les seves famílies que necessitin informació, assessorament o acompanyament, o bé que hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. El SAI també promou la sensibilització i ofereix informació a persones i entitats per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i prevenir LGTBIfòbia. El SAI és gratuït i confidencial i per accedir-hi caldrà sol·licitar cita prèvia.

La Generalitat coordina la XARXA de Serveis d’Atenció Integral LGTBI de Catalunya i en recull les estadístiques d’ús. Segons dades del departament de Treball pel que fa a les consultes rebudes als SAI, l’any passat es van atendre més de 400 consultes i incidències. Per temàtiques, l’àmbit sociocomunitari va ser el més atès (34%), seguit del sanitari (19%), l’educatiu (16%), el laboral (8%), el vinculat amb l’Administració pública (5%) i el familiar (4%).

Comparteix