Les imatges són del reconegut fotògraf Sergi Cámara que ha fet gran part de la ruta dels refugiats durant mesos

El 20 de juny és el Dia mundial de les persones refugiades

Una exposició del reconegut fotògraf Sergi Cámara sobre la perillosa i llarga ruta cap a Europa de moltes persones refugiades recorrerà 7 municipis del Bages les properes setmanes com a acte central de la campanya que lidera el Consell Comarcal del Bages per commemorar el 20 de juny, Dia internacional de les persones refugiades.

Castellbell i el Vilar inaugura l’exposició al Bages, del 30 de maig al 2 de juny; Cardona la tindrà del 6 al 12 de juny; Santpedor del 13 al 19 de juny; El Pont de Vilomara i Rocafort, del 20 al 26 de juny; Sant Fruitós de Bages, del 27 de juny al 3 de juliol; Sallent, del 4 al 10 de juliol; i Súria, de l’11 al 17 de juliol.

Amb les imatges captades per Sergi Cámara, que ha fet gran part de la ruta durant mesos, es pot visualitzar el camí que han recorregut milers de persones refugiades que fugen de la guerra i el conflicte, patint tota mena de riscos. El fotògraf vigatà ha viatjat a punts conflictius de l’èxode de refugiats: les illes gregues de Lesbos i Kos, prop de Turquia, un dels principals punts d’entrada d’Europa de les persones que fugen dels seus països; el pas fronterer d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i l’Antiga República Iugoslava de Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik; i Melilla.

Les imatges documenten el perill de les travessies pel mar en embarcacions en què s’amunteguen moltes persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com Belgrad o Budapest a l’espera de sortir cap al destí desitjat, els viatges amb tren, el testimoniatge de les famílies, i també s’hi pot veure la tasca de l’ONG catalana Open Arms, que porta a terme operacions de salvament al mar.

Aquesta exposició itinerant va ser una iniciativa del Comitè d’Acollida per a les Persones Refugiades, creat per la Generalitat de Catalunya. Actualment, la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania vol acostar aquesta exposició a l’àmbit local i promou la seva itinerància, enguany al Bages, amb  l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública catalana sobre el tema dels refugiats, coincidint amb la conjuntura actual en què han d’arribat a Catalunya un contingent de persones refugiades.

Actes a diversos municipis del Bages

Per commemorar el 20 de juny, Dia mundial de les persones refugiades, diversos municipis del Bages estan preparant activitats en el marc de la campanya comarcal proposada i liderada pel Consell Comarcal del Bages, sota el paraigua de la Xarxa per l’Acollida i la Inclusió de les Persones Refugiades (XAIR) al Bages.

Entre ells, destaca la taula rodona “El futur dels refugiats” que tindrà lloc a Castellbell i el Vilar el dijous 25 de maig, a les 6 de la tarda al Casino Borràs. Hi participaran: Agustí Comas, president del Consell Comarcal del Bages; Jordi Virgili, tècnic del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades; i Jordi Armadans, director de FundiPau.

D’altra banda, a Cardona el proper divendres 9 de juny es presentarà a les 18.30 a la biblioteca municipal la campanya de sensibilització al Bages per part de de Ferran Estruch, alcalde de Cardona, i d’Albert Marañón, conseller d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages. A les 7 de la tarda el fotògraf Sergi Cámara farà una xerrada oberta a tothom on explicarà la seva experiència darrere la càmara fotografiant el desplaçaments humans forçosos i les noves fronteres a Europa.

A la resta de municipis que acullen l’exposició es faran actes paral·lels diversos per sensibilitzar sobre l’èxode de les persones refugiades: presentació del llibre Amic Meu de l’ONG Open Cultural Center, que recull el testimoni de nens i nenes refugiades sirianes, activitats educatives adreçades a diferents públics, lectura de contes, es faran cartes de nens i nenes adreçades a persones refugiades, berenars de pobre i solidaris, activitats amb joves, etc. Tota la informació es podrà consultar a la web del Consell Comarcal del Bages i a les planes web dels ajuntaments de Castellbell i el Vilar, Cardona, El Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Fruitós de Bages, Sallent, Santpedor i Súria.

Accions de sensibilització adreçades als joves

Des del Consell Comarcal del Bages, en la línia de sensibilitzar la població en l’acollida i la inclusió de les persones refugiades a la comarca, el curs 2017-2018  s’oferirà el taller Europa davant la situació de les persones refugiades, de SOS Racisme, a tots els nois i noies de 4t d’ESO dels municipis de l’Àrea Bàsica del Bages, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona.

2017-05-26T12:22:11+00:00dimecres, 24 de maig de 2017|