Geoparc de la Catalunya Central 2017-05-11T08:49:04+00:00

Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central

Responsable del servei:
Cristina Rubio

Contacte:
Tel: 93 693 03 97
Correu-e: info@geoparc.cat

Horari:
De 8 a 15 h (de dilluns a divendres). De 16 a 18.30 h (dilluns, excepte el període del 15 de juny al 15 de setembre)

Què és el Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central?

Fa més de 36 milions d’anys,  al cor geogràfic de Catalunya, existí un mar que va desaparèixer amb l’aixecament dels Pirineus, en un procés que ens ha deixat espectaculars formacions rocoses i rics recursos naturals que han definit el paisatge i la societat del territori.

El Parc Geològic i miner de la Catalunya Central, que el formen la comarca del Bages i el municipi de Collbató, treballa activament per la protecció del seu patrimoni geològic i l’integra dins una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible.

El Patrimoni geològic és un reconeixement del paper de l’home per a proporcionar un futur econòmicament sostenible per al desenvolupament de la societat en conjunt, així com la nostra responsabilitat social. En molts sentits, el patrimoni geològic d’Europa és tan divers i interessant i dinàmic com l’herència multicultural de moltes regions d’Europa. El patrimoni geològic d’Europa és també la nostra història compartida i aquesta història es pot llegir escrita en les pedres i els paisatges  que estan al nostre voltant.

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central és un projecte vertebrador que posa en valor els atractius geològics i miners del territori així com els actius turístics sota un denominador comú, el geoturisme, amb una oferta turística interessant i de qualitat, que integra cultura, natura, geologia, mineria i gastronomia. Cal entendre el Geoturisme com aquella activitat que sustenta, o fins i tot millora, el caràcter geogràfic d’un territori, com és la seva cultura, el medi ambient, el patrimoni i el benestar dels seus residents. La idea de millora sostenible permet el desenvolupament basat en el trets identitaris i propis del territori.

Singularitats excepcionals com les Coves del Toll i les Coves del Salnitre o els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç de Munt, dos Parcs Naturals de peculiar paisatge.
La Conca Potàssica Catalana, que és un exemple de rellevància mundial de la sedimentació de roques evaporítiques marines, amb minerals com l’halita (sal comú) i silvita (potassa), formades fa uns 37 milions d’anys en un context tectònic espectacular: l’aixecament dels Pirineus.
Un museu de geologia que va més enllà d’un museu clàssic, ja que a part de mostrar col·leccions representatives de minerals, roques i fòssils, s’hi ensenyen les utilitats que tenen aquests materials geològics per les persones.
46 punts d’interès geològic i miner
Un ampli teixit empresarial dedicat directa o molt estretament amb el turisme amb més de 400 empreses
El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central no et deixarà indiferent. Vine i descobreix-lo!

Facebook

A Món St Benet et fascinarà la màgia dels espais, descobriràs un món per a tots els sentits i gaudiràs d'una gastronomia amb estrella! #Bages Barcelona és molt més Catalunya Experience

👉 monstbenet.com/
... See MoreSee Less
View on Facebook
No et perdis el Cicle de Sortides pel Geoparc’18 amb la proposta "Del mar a L’Estany, el #Geoparc al Moianès”. Vine i descobreix aquesta ruta que permet visitar els records del mar, llacs i estany que s’han succeït al territori al llarg dels últims milions d’anys! #geoturisme
👉 Més detalls i inscripcions: bit.ly/2BGcozV
... See MoreSee Less
View on Facebook
En una jornada que ha comptat amb el suport del #Geoparc, més de 80 alumnes han competit avui a l’UPC Manresa - EPSEM en la fase territorial de les 9es Olimpíades de Geologia de Catalunya. El vencedor Jaume Vilaseca, conjuntament amb la resta de guanyadors de Catalunya, farà una visita al #Geoparc el proper 10 de març per fer cohesió de grup i preparar la fase estatal de Segòvia d'aquest concurs organitzat per l'Associació Espanyola per a l'Ensenyament de les Ciències de la Terra i la Sociedad Geológica de España. ... See MoreSee Less
View on Facebook
.

Fulleteria:

Més Informació: www.geoparc.cat