Per promoure la cohesió social no només són fonamentals l’acollida, la sensibilització i la convivència en societats culturalment diverses sinó que cal treballar per l’aprofundiment de la sensibilització de la ciutadania, la convivència i la cohesió social,  des d’una perspectiva inclusiva i intercultural.  En totes les actuacions de la línia de Sensibilització i Convivència del Consell Comarcal es preveu desenvolupar la línia d’Activitats d’acollida, inclusió i sensibilització en relació amb persones sol·licitants de protecció  internacional.

Les actuacions de Sensibilització i Convivència que es desenvolupen al Bages són les següents:

Ciutadania

REFUGI I EDUCACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT – 20 DE JUNY, Dia Mundial de les persones refugiades

L’Àrea d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, amb l’objectiu de desenvolupar la Línia de treball de Sensibilització i Convivència de la Xarxa per l’Acollida i la Inclusió de les persones Refugiades i sol.licitants de Protecció Internacional al Bages (XAIR), ofereix als municipis que conformen l’Àrea Bàsica del Bages poder acollir l’exposició itinerant “Barcelona-Elna.Alep-Mafraq.Refugiades de Lluny i de prop” de l’Associació Catalana per la Pau (ACP) com un dels actes de la campanya al voltant del 20 de juny, dia Mundial de les persones Refugiades, per tal de seguir avançant en la cohesió social del Bages.

Es tracta d’una exposició, emmarcada dins el projecte Veus, Dones, Refugiades, que presenta el paral·lelisme entre dues situacions allunyades en el temps i l’espai: les refugiades catalanes que havien de ser mares a la França dels camps de concentració i les refugiades sirianes que han d’emprendre una nova vida a Jordània per fugir de la Guerra. Aquesta exposició pretén establir un diàleg entre aquests dos episodis de cooperació internacional, una cooperació centrada a recuperar la dignitat de les dones que han perdut la casa i el país, però també la confiança per a ser capaces de tirar endavant.

Els municipis d’enguany que disposaran de l’exposició, així com les dates corresponents són:

  • SANT JOAN DE VILATORRADA, del 3 al 7 de juny al vestíbul de l’Ajuntament (carrer major, 91-93).

  • CARDONA, del 10 al 15 de juny a la Biblioteca Marc (BV-30001, 3).

  • SANT FRUITÓS DE BAGES,  del 17 al 22 de juny a la Biblioteca – Sala Polivalent (Carrer Carles Buïgas, 35).

  • NAVÀS, del 25 al 28 de juny a la Biblioteca Josep Mas Carreras (Pg/Ramon Vall, 69).

  • BALSARENY, de l’1 al 7 de juliol a l’Ajuntament, la Biblioteca i el CAP del municipi.

  • MANRESA, del 8 al 12 de juliol a la seu del Consell Comarcal del Bages.

Projecte vincles

Una experiència de convivència intercultural per promoure el coneixement mutu, el diàleg, la col·laboració, la cohesió i el respecte a la diversitat entre un grup de persones, diverses des d’una perspectiva cultural, de gènere, funcional, generacional i religiosa, que viuen a la mateixa ciutat o municipi.

Primera fasenota de premsa.

5 municipis de la comarca del Bages (Sant Joan de Vilatorrada, Navàs, Sallent, Navarcles i Sant Fruitós de Bages) han realitzat als seus municipis una primera trobada que ha permès als participants conèixer veïns i veïnes de diversos orígens, edats, diversitats funcionals, orientació i identitats sexuals, etc. El resultat es pot visualitzar a través dels següents vídeos:

Navarcles  –  NavàsSallent –  St. Joan de Vilatorrada – St. Fruitós del Bages

El projecte Vincles va culminar amb la trobada comarcal a Navàs on van participar 60 persones. Els i les assistents van poder compartir l’experiència viscuda aleshores i com els ha canviat la percepció dels seus veïns i veïnes. A més, els i les assistents afirmaven que els havien caigut molts perjudicis i que s’haurien de realitzar més projectes com el de Vincles.

Segona fase – nota de premsa.

Els mateixos 5 municipis de la comarca del Bages de la primera fase van realitzar als seus municipis una segona formació sobre diversitat amb objectiu de crear una Xarxa Ciutadana d’Agents Antirumors del Bages, destinada a millorar la cohesió social de cada municipi. Una formació per desmuntar estereotips, aturar rumors i generar bones pràctiques de convivència en la diversitat. El projecte Vincles va culminar amb la trobada comarcal a Sallent on van participar 50 persones.

Durant la jornada es va projectar el vídeo de la trobada comarca de la primera edició del Vincles i es van organitzar diverses dinàmiques de relació i coneixement mutu. A partir d’aquí diverses persones van explicar els seus testimonis vitals: una persona que va amb cadira de rodes va explicar com va arribar a ser esportista paralímpic d’elit; un jove camerunès va relatar la seva experiència de saltar la tanca de Melilla per arribar a Espanya; i una jove colombiana va explicar les dificultats que s’ha trobat per la seva condició de bisexual. La jornada va acabar amb la construcció d’un mural amb pòsits per valorar l’experiència, una foto de grup i el recull dels contactes de persones que volen ser membres actius de la Xarxa per l’Acollida i la Diversitat al Bages.

Infància i Joventut

Infància

Tallers de diversitat als centres educatius de primària (nens i nenes dels 6 als 12 anys) dels municipis del Bages, a través de la revista El Pot.

Joventut

Tallers contra el racisme i la islamofòbia als centres d’educació secundària del Bages, a través de la revista El Pot del Centre de Recursos Pedagògics. Per a més informació podeu consultar la nota de premsa