La proposta estratègica, desgranada i detallada en la segona fase, tindrà com a eixos principals la identitat, les funcions, el territori i el govern i gestió del Geoparc.

La seu del Consell Comarcal del Bages va acollir aquest dilluns 29 de gener la presentació de la diagnosi del Pla Director del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, un valuós document a partir del qual es dibuixaran les línies estratègiques i accions que han de marcar el futur del Geoparc per poder revalidar periòdicament aquest segell que distingeix el territori amb una de les designacions més prestigioses del món, de la mà de la UNESCO.

El president del Geoparc de la Catalunya Central, Josep Canals, expressa que “des del territori apostem clarament pel Geoparc, és una oportunitat i una distinció de qualitat; el missatge de mar interior es percep com un lema unificador, sostenible i molt potent, per això des del Geoparc, Bages Turisme i el Consell Comarcal continuem treballant activament amb la resta d’agents públics i privats per transmetre i compartir aquest relat, vehicular-ho al territori i posar en valor els actius turístics sota un denominador comú”.

Participació d’una vuitantena d’agents del territori

Durant la presentació de la diagnosi, que va anar a càrrec d’experts de la consultoria Quaderna, una cinquantena d’assistents van poder conèixer les conclusions d’aquesta primera fase d’anàlisi i diagnosi resultant del treball de camp realitzat durant el darrer trimestre del 2017 i inicis del 2018. En aquest període de temps, es van impulsar una desena de reunions de grup i una setantena d’entrevistes amb responsables polítics, tècnics, restauradors, hotelers, guies, informadors, gestors d’equipaments turístics, productors i elaboradors agroalimentaris i representants d’associacions i col·lectius vinculats amb el territori del Geoparc, entre d’altres.

Reptes de futur

Tal com es va posar de manifest, els principals objectius d’aquest Pla Director són redefinir la identitat, les funcions, el territori i el govern i gestió del Geoparc, així com complir les recomanacions de la UNESCO per superar la propera revalidació, prevista per al 2020 després de superar l’any 2016 el darrer procés d’avaluació. A més, el Pla Director del Geoparc també s’ha coordinat amb el Pla Estratègic de Bages Turisme de manera que, partint del posicionament plantejat en l’àmbit turístic per l’ens comarcal, ara s’avança en les línies estratègiques del Geoparc en el seu conjunt per consolidar el projecte i garantir les futures revalidacions.

Algunes de les qüestions rellevants que s’hauran d’abordar durant la segona fase són la potenciació del vessant geològic, de recerca i geoconservació, així com també els àmbits educatius i didàctics, i la millora de l’estructura de gestió, aconseguint una implicació activa de més administracions i creant un òrgan consultiu efectiu que millori el sistema de participació. A més, la diagnosi del Pla Director també evidencia la necessitat de transmetre una idea clara sobre què és el Geoparc, fer pedagogia per ampliar la implicació, el consens i el sentiment de pertinença dels agents turístics, consolidar la viabilitat del finançament i millorar els aspectes comunicatius i promocionals.

Canals conclou que “el Pla Director del Geoparc és el full de ruta per impulsar, planificar, coordinar i avaluar les actuacions a desenvolupar properament; cal seguir treballant en l’elaboració d’aquest ambiciós document per fer front als reptes que es plantegen”.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF