Les actuacions realitzades en aquest darrer trimestre han estat impulsades pel Servei Comarcal d’Inclusió Social amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Coincidint amb el Dia Mundial contra la Islamofòbia, que se celebra el 12 de desembre, el Consell Comarcal del Bages va posar punt final aquesta setmana al cicle de formacions específiques que tenien com a objectiu treballar la diversitat cultural, la interculturalitat i la convivència positiva i en el qual han participat més de 300 persones. El conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana, Albert Marañón, assegura que “lamentablement la islamofòbia és un fenomen creixent a Catalunya; per això, i arran dels terribles atemptats del passat mes d’agost a Barcelona, vam valorar la necessitat de fer aquestes actuacions preventives per tal d’afavorir la construcció d’una societat més justa, cohesionada i inclusiva”.

Davant d’aquesta realitat, en un moment en què han augmentat els atacs i agressions de tipus xenòfob, racista i islamòfob al territori, des del Servei d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Bages es van programar un seguit d’activitats de formació per la diversitat i la convivència amb la voluntat de facilitar eines i coneixements per detectar i evitar els rumors, prejudicis i estereotips i fer front així al racisme, concretament al de caràcter islamòfob.

Aquestes tasques formatives de sensibilització, que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona i es van fer a través de l’Institut Diversitas, van començar amb el taller ‘Diversitat i Convivència’, celebrat els dies 14 i 30 de novembre, amb la participació de professors i professores de secundària, tècnics de joventut, estudiants d’animació sociocultural i més de 200 delegats i delegades dels instituts del Bages. Aquesta proposta oferia una perspectiva àmplia de la diversitat, així com criteris i eines per gestionar-la positivament en l’entorn escolar. També es van presentar els estereotips i els prejudicis com a potenciadors del rebuig i es van oferir claus per desmuntar-los.

També durant el mes de novembre, el taller ‘Rumors i convivència’ va aplegar una quinzena de professionals d’acollida i ciutadania, inclusió social, serveis socials, joventut i integració social del territori, entre d’altres. Aquest curs dirigit a professional de l’administració, celebrat els dies 15 i 22, va permetre que les persones assistents potenciessin les seves habilitats a l’hora de dissenyar estratègies antirumors que contribueixin a desmuntar rumors i prejudicis sobre la diversitat cultural.

Per últim, el taller ‘Stop Islamofòbia’ va promoure una mirada complexa i diversa de l’islam, fugint dels estereotips i prejudicis, oferint eines per desmuntar-los i fent èmfasi en la convivència intercultural i les habilitats necessàries per posar-la en pràctica. Amb aquest curs, que va reunir una quinzena de professionals de l’administració el passat 13 de desembre, es va tancar el cicle de formacions específiques. “És important prevenir el radicalisme i desmuntar el racisme islamòfob; per aquest motiu, aquestes formacions han esdevingut una eina molt útil per atendre adequadament la diversitat de la població”, conclou Marañón.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF