L’enquesta “El paper de les àvies i avis en la cura dels seus nets i netes” realitzada per l’Associació Siena revela que el 60% considera que hi ha persones grans “esclaves”

La FUB2 de Manresa ha acollit la Jornada de Formació i Participació de les Persones Grans del Bages, impulsada pel Consell Comarcal i que ha comptat amb la col·laboració dels Consells Comarcals del Solsonès i de l’Anoia i de l’Associació Siena. Aquest acte està emmarcat en la commemoració del Dia Internacional de les Persones Grans, i ha servit per fer un balanç de la campanya de prevenció dels maltractaments “Tracta’m Bé” i per parlar de les càrregues familiars que suporten els avis i àvies del Bages.

En aquest sentit ha destacat la presentació de l’enquesta “El paper de les àvies i avis en la cura dels seus nets i netes”, realitzada per l’Associació Siena, que categoritza els familiars de més edat en tres models: els cuidadors/es, els esclaus/es i els que saben dir que no. L’enquesta revela que el 60,77% dels avis i àvies consideren que hi ha “esclaus/ves”, front el 25,28% que ho descarten.

El conseller de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, ha fet repàs de les xifres de la campanya Tracta’m Bé i ha expressat que «estem molt satisfets que el projecte hagi comptat amb la participació i implicació de tants agents de la comarca. El Bages està avui més preparat per detectar i fer front a situacions de maltractament cap a les persones grans». Els diferents consellers comarcals també han explicat les especificitats de la campanya Tracta’m Bé al seu territori i han volgut posar de manifest la riquesa de treballar conjuntament per assolir l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans.

Conscienciació a l’escola

A més, en una taula d’experiències, els Consells Comarcals del Bages, l’Anoia i el Solsonès han pogut compartir les valoracions del projecte “Aules amb tracte”, de la mà dels representants dels consells de les persones grans i tècniques comarcals tant del Solsonès, com de l’Anoia i del Bages. Aquest projecte posa a disposició dels centres educatius una maleta pedagògica en la que hi ha diversos recursos, com contes i jocs per promoure la intergeneracionalitat, el bon tracte entre els infants i les persones grans i trencar amb els estereotips negatius i perjudicis associats amb l’edat. Pretén fomentar el reconeixement, l’empatia, la negociació, la interacció i la comunicació, eixos principals del bon tracte cap a les persones. Les escoles del Bages interessades poden sol·licitar aquest recurs al Consell Comarcal.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF