Sensibilització i Convivència

Per promoure la cohesió social no només són fonamentals l’acollida, la sensibilització i la convivència en societats culturalment diverses sinó que cal treballar per l’aprofundiment de la sensibilització de la ciutadania, la convivència i la cohesió social,  des d’una perspectiva inclusiva i intercultural.  En totes les actuacions de la línia de Sensibilització i Convivència del Consell Comarcal es preveu desenvolupar la línia d’Activitats d’acollida, inclusió i sensibilització en relació amb persones sol·licitants de protecció  internacional.

Les actuacions de Sensibilització i Convivència que es desenvolupen al Bages són les següents:

Ciutadania

Projecte vincles

Una experiència de convivència intercultural per promoure el coneixement mutu, el diàleg, la col·laboració, la cohesió i el respecte a la diversitat entre un grup de persones, diverses des d’una perspectiva cultural, de gènere, funcional, generacional i religiosa, que viuen a la mateixa ciutat o municipi.

Primera fase – nota de premsa.

5 municipis de la comarca del Bages (Sant Joan de Vilatorrada, Navàs, Sallent, Navarcles i Sant Fruitós de Bages) han realitzat als seus municipis una primera trobada que ha permès als participants conèixer veïns i veïnes de diversos orígens, edats, diversitats funcionals, orientació i identitats sexuals, etc. El resultat es pot visualitzar a través dels següents vídeos:

Navarcles  –  Navàs Sallent –  St. Joan de Vilatorrada St. Fruitós del Bages

El projecte Vincles va culminar amb la trobada comarcal a Navàs on van participar 60 persones. Els i les assistents van poder compartir l’experiència viscuda aleshores i com els ha canviat la percepció dels seus veïns i veïnes. A més, els i les assistents afirmaven que els havien caigut molts perjudicis i que s’haurien de realitzar més projectes com el de Vincles.

x

x

x

Segona fase – nota de premsa.

Els mateixos 5 municipis de la comarca del Bages de la primera fase van realitzar als seus municipis una segona formació sobre diversitat amb objectiu de crear una Xarxa Ciutadana d’Agents Antirumors del Bages, destinada a millorar la cohesió social de cada municipi. Una formació per desmuntar estereotips, aturar rumors i generar bones pràctiques de convivència en la diversitat. El projecte Vincles va culminar amb la trobada comarcal a Sallent on van participar 50 persones.

Durant la jornada es va projectar el vídeo de la trobada comarca de la primera edició del Vincles i es van organitzar diverses dinàmiques de relació i coneixement mutu. A partir d’aquí diverses persones van explicar els seus testimonis vitals: una persona que va amb cadira de rodes va explicar com va arribar a ser esportista paralímpic d’elit; un jove camerunès va relatar la seva experiència de saltar la tanca de Melilla per arribar a Espanya; i una jove colombiana va explicar les dificultats que s’ha trobat per la seva condició de bisexual. La jornada va acabar amb la construcció d’un mural amb pòsits per valorar l’experiència, una foto de grup i el recull dels contactes de persones que volen ser membres actius de la Xarxa per l’Acollida i la Diversitat al Bages.

x

x

Refugi i educació per al desenvolupament, vinculat al 20 de juny, Dia Mundial de les persones refugiades

Un any més el Consell Comarcal del Bages es mobilitza amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades. Aquest 2018 ha disposat als municipis l’exposició “Persones que es mouen”, organitzada per l’ONG Metges del Món i que mostrava els testimonis d’onze migrants, refugiades, professionals de la salut i defensores de drets humans, que narraven la seva experiència.

Cardona va acollir la inauguració de l’exposició, que es va traslladar a Súria, Navàs i el Pont de Vilomara fins a mitjans de juliol.

Per a més informació, podeu consultar la nota de premsa

També podeu consultar les accions que es van desenvolupar l’any 2017 al següent enllaç

x

Infància i Joventut

Infància

Tallers de diversitat als centres educatius de primària (nens i nenes dels 6 als 12 anys) dels municipis del Bages, a través de la revista El Pot.

Joventut

Tallers contra el racisme i la islamofòbia als centres d’educació secundària del Bages, a través de la revista El Pot del Centre de Recursos Pedagògics. Per a més informació podeu consultar la nota de premsa

Formacions

Formacions específiques sobre:

  • Rumors i Convivència. Curs orientat a oferir eines i a preparar a les persones assistents a dissenyar estratègies antirumors que contribueixin activament a desmuntar els rumors i els prejudicis sobre la diversitat cultural.
  • Stop Islamofòbia. El curs promou una mirada complexa i diversa de l’islam fugint dels estereotips i prejudicis, oferint eines per desmuntar-los i fent èmfasi a la convivència intercultural i les habilitats necessàries per posar-ho a la pràctica. Aquest curs s’adreça a persones que prèviament hagin realitzat la càpsula: “Rumors i Convivència”.
  • Diversitat i Convivència. Taller que ofereix una perspectiva àmplia de la diversitat, així com criteris i eines per gestionar-la positivament a l’entorn escolar. També presenta els estereotips i els prejudicis com a potenciadors del rebuig i ofereix claus per desmuntar-los

        

Per a més informació, podeu consultar la nota de premsa