Campanya Tracta’m bé 2017-12-13T12:16:09+00:00

Tracta’m bé al Bages

Objectius i Actuacions

Els objectius de la campanya són denunciar i ajudar a identificar situacions de maltractament i fomentar la reflexió i el debat social sobre l’envelliment digne i la cura de les persones grans, així com el seu apoderament.

El Consell Comarcal donarà suport als 29 municipis que conformen l’Àrea Bàsica del Bages per desplegar les actuacions previstes en una campanya en la qual s’hi han adherit tots els ajuntaments de la comarca. La iniciativa consta d’un paraigües i d’uns materials comuns, editats conjuntament entre el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Manresa, que cada municipi podrà adaptar a les seves necessitats. A més, el Consell de la Gent Gran del Bages, gran protagonista del programa, també col·labora en les tasques d’execució i desplegament d’aquesta iniciativa. Les principals accions de la campanya les podeu trobar a continuació.

  • Espai amb tracte: consisteix en una acció conjunta que engloba qualsevol centre, equipament o administració per la detecció de possibles situacions de risc que poden patir les persones grans. Aquells establiments que s’adhereixen a la campanya es poden identificar mitjançant l’adhesiu, esdevenint una marca de qualitat i de bon tracte. A més a més, signaran un full d’adhesió amb el que es comprometen a col·laborar en la campanya no només per temes de sensibilització sinó com a detectors comunitaris de situacions de risc i/o maltractaments a les persones grans. Aquest material anirà acompanyat d’una Targeta que a l’anvers té la imatge de la campanya i al revers un telèfon de contacte de l’Ajuntament corresponent per tal de centralitzar les possibles deteccions de maltractament, i també un telèfon del Consell Comarcal del Bages (Descarregar – Adhesiu_Vinil Indicadors de risc Document d’adhesió)

  • Situacions amb tracte: consisteix en la difusió i distribució d’imatges i missatges d’alt impacte que mostren episodis de maltractament i també de bon tracte envers la gent gran. S’han dissenyat sis situacions que protagonitzen persones grans de la comarca: tres d’elles amb gent de Manresa com a figurants i les tres restants amb persones d’Artés, Sant Mateu de Bages i Sant Vicenç de Castellet.

  • Relats amb tracte: el Consell Comarcal ha adquirit 100 exemplars del llibre “Relats amb tracte” que es preveuen repartir als Casals de la gent Gran dels municipis del Bages. La publicació inclou 12 relats curts i un altre d’inèdit de l’escriptora Isabel-Clara Simó, on es reflecteixen diversos tipus d’abusos que poden patir les persones grans.

  • Aules amb tracte: projecte transversal en el qual es proposaran activitats adreçades a les escoles. S’han adquirit 25 exemplars del llibre “Contes per fer-se gran” que s’utilitzaran durant el transcurs d’aquestes activitats (es desplegarà a partir del 2018).

  • Escenes amb tracte: adaptació teatral d’alguns relats del llibre “Relats amb tracte” (es desplegarà a partir de 2018)