Aquest servei del Consell Comarcal permet a 84 adolescents i joves migrats sols aprendre català i participar d’activitats de lleure i coneixença de la comarca

Amb l’objectiu de facilitar el viure i treballar a Catalunya, el Consell Comarcal del Bages disposa del Servei de Primera Acollida (S1A), un conjunt d’accions i recursos que responen a les necessitats inicials de formació i informació de les persones nouvingudes. El S1A inclou l’acompanyament, la formació i la certificació d’uns coneixements mínims, que s’acrediten cursant tres mòduls: Llengua (A), coneixements laborals (B) i Societat Catalana (C).

Els adolescents i joves migrats sols que venen a viure a la comarca del Bages i tenen més de 16 anys ja no poden accedir a l’Educació Secundària Obligatòria i aleshores el servei que afavoreix la seva acollida i inclusió és el S1A del Bages, mitjançant el qual adquireixen les competències necessàries (lingüístiques, laborals i de coneixement de l’entorn i la societat catalana) amb l’objectiu de promoure la seva autonomia personal i la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, especialment la que forma part d’aquells col·lectius que es troben en situació d’especial vulnerabilitat. Actualment hi ha 84 adolescents i joves que viuen a centres d’acollida del Bages que s’han donat d’alta al S1A, pels que s’han desplegat 4 mòduls A, 1 mòdul B i 1 mòdul C del Servei de Primera Acollida del Bages.

El Consell Comarcal del Bages va organitzar la primera Taula per l’acollida, la protecció i la inclusió dels infants i joves migrats sols al Bages amb l’objectiu de millorar les actuacions d’acollida, protecció i inclusió d’aquests infants i joves que viuen al Bages i que són especialment vulnerables pel fet d’haver migrat sols. Per tal de treballar amb aquesta realitat s’han començat a fer tallers d’acollida, diversitat i convivència als centres de menors, d’entre les quals destaquen la visita al mercat Puigmercadal de Manresa per conèixer els productes locals i realitzar pràctiques de comprar a les parades en català; visites a l’Espai Jove i al Kasal de joves la Kampana de l’Ajuntament de Manresa; visita a la Biblioteca (on van poder obtenir el carnet); sortides de natura i coneixement de l’entorn; i la darrera, participació en una parada de Sant Jordi a Manresa on es van regalar punts de llibre que havien fet els nois a les aules, on també van treballar la llegenda de Sant Jordi i van conèixer poesia catalana.

Un servei de qualitat que acompanya cada any a més persones

Les persones que poden accedir al Servei de Primera Acollida són totes les persones estrangeres immigrades, les sol·licitants d’asil, o de protecció subsidiària, les refugiades, les apàtrides i les retornades. Des del 2016 s’ha increment el nombre de persones demandants del Servei de Primera Acollida, passant de 50 persones fins a 287 l’any passat, i és preveu que en aquest 2019 aquest nombre augmenti considerablement. Per aquest any es preveu que es realitzin 10 cursos: sis d’alfabetització i quatre de Català. Pel que fa al mòdul B, el de coneixements laborals i d’estrangeria, el Consell Comarcal del Bages preveu derivar al SOC a més de 100 persones perquè el realitzin. I també es preveu la realització de 5 Mòduls C.

L’augment de persones usuàries del servei i de la conseqüent augment de l’oferta de cursos es deu a l’increment en l’arribada de persones estrangeres a la comarca com pel desplegament de la Llei d’Acollida, i paral·lelament l’increment de municipis de l’ABSS del Bages que sol·liciten la realització de mòduls vinculats al S1A. Una vegada s’han fet els 3 mòduls (Llengua, coneixements laborals i Societat Catalana) les persones poden obtenir un Certificat d’Acollida que és útil en els processos d’estrangeria com ara l’arrelament social, la modificació o la renovació d’autoritzacions de residència, entre d’altres. Aquest any 2019 de moment s’estan realitzant cursos als nois que viuen als centres d’acollida de la comarca i es preveu que se’n facin també als municipis de Navarcles, Sallent i Santpedor.

image_pdfExporta a PDF