Aquesta és la 19 edició del Simposi sobre l’Ensenyament de la Geologia, liderat per l’AEPECT, i que, per primera vegada, és organitzat per un Geoparc

Més de 75 activitats i 150 assistents provinents de Catalunya, estat espanyol i altres països com Portugal, Xile, Brasil o Argentina. Aquestes són les principals dades del XIX Simposi sobre l’Ensenyament de la Geologia que, liderat per l’AEPECT (Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra), és organitzat per primera vegada per un Geoparc. Durant tota la setmana, els participants assistiran a conferències, tallers i sortides que els donaran eines per divulgar la geologia a les aules i per donar a conèixer la influència i les utilitats que la geologia té en la nostra vida diària.

Aquest és un simposi que es fa cada dos anys a l’estat espanyol i enguany la seva organització ha recaigut en el Geoparc de la Catalunya Central, una oportunitat única per “donar-nos a conèixer com a territori Geoparc i territori Unesco”, segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, en roda de premsa.

Principalment adreçat a docents i mestres, però obert també a d’altres persones especialment interessades per la geologia, el simposi acollirà una cinquantena de participants catalans, uns 75 de diferents punts de l’estat espanyol, i la resta  procedents d’altres països, principalment de Portugal i Amèrica del Sud.

Activitats durant tota la setmana

Durant tota la setmana, es faran una quarantena de conferències i presentacions, una dotzena de tallers, i diverses sortides geològiques, turístiques i culturals a diferents indrets del Geoparc.

Ferran Climent, director científic del Geoparc, ha volgut destacar que “la tasca dels Geoparcs, a part de promoure el desenvolupament sostenible del territori, és també l’educació i la recerca, un àmbit al qual donem sortida amb la celebració d’aquest simposi”.

Climent, que ha fet una valoració molt positiva del programa d’activitats que s’ha preparat i de la col·laboració i implicació de diversos agents i organismes del territori, ha fet especial esment als tallers, dels quals ha explicat que s’han hagut de doblar o triplicar per la gran demanda d’assistència que han tingut. Entre d’altres temes, els tallers mostraran com teatralitzar l’ensenyament de la geologia, ús de noves tecnologies a l’aula, construcció d’una maqueta per simular l’acció d’un riu, usos quotidians de roques i minerals, etc.

El director científic del Geoparc també ha volgut destacar especialment tres de les conferències que tindran lloc en el marc del Simposi:

  • Conferència inaugural a càrrec d’Albert Martínez, geòleg i gran comunicador, amb el títol “Érase una vez, en el Geoparque de la Cataluña Central”
  • Presentació del documental de caràcter científic i divulgatiu “Gaia, la gran mare”, que explica l’origen de la Terra, la seva evolució i el futur que espera al planteta. Anirà a càrrec de Xavier Berastegui, sotsdirector de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
  • I la conferència “La educación a través de las figuras de los geoparques mundiales”, a càrrec d’Artur Agostinho de Abreu e Sá, president del consell científic del Geoparque de Arouca, a Portugal, i una eminència en el seu àmbit.

Edició d’una guia geològica actualitzada sobre el Geoparc

Un dels productes resultants del simposi serà un volum imprès en paper que recopilarà l’estat actual de la geologia al territori del Geoparc, un revisió que no es feia des de fa més de 30 anys. A més, el mateix llibre recollirà i detallarà 8 itineraris geològics, que els participants al Simposi podran tastar en les sortides del proper dimecres. Les excursions aniran, entre d’altres llocs, a Montserrat, el Moianès, Sallent, forns de guix i de calç, etc. Aquestes sortides, segons Climent, donaran “una coberta excel·lent a tota la història geològica del nostre territori” i ha afegit que “el llibre que editem és una eina de futur per al Geoparc, per tota la informació geològica que conté, i pot ser també una eina de guiatge turístic”.

Durant el Simposi també es faran altres sortides de caire més turístic i cultural perquè els participants puguin conèixer la gastronomia, els paisatges, la cultura i la història del territori Geoparc. Recordem que el Geoparc de la Catalunya Central és l’únic geoparc que hi ha actualment a Catalunya i que, des de fa uns mesos, forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs UNESCO.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF