Una jornada organitzada pel Consell Comarcal del Bages amb experts al Palau Firal posa de manifest els reptes del territori per atraure empreses als polígons

El futur dels polígons d’activitat econòmica al Bages passa per mancomunar serveis, oferir sòls i naus industrials més grans i facilitar els tràmits empresarials. Aquesta és una de les principals conclusions de la jornada organitzada pel Consell Comarcal del Bages al Palau Firal de Manresa que ha debatut les capacitats del territori en matèria de sòl i sostre industrial.

La reindustrialització, a debat

Les diferents intervencions durant la taula de debat han plantejat els aspectes que caldria millorar per facilitar l’atracció de noves empreses als polígons d’activitat econòmica del territori i que no només es basen en millorar l’oferta d’espai físic disponible (naus o terrenys) sinó en fer més atractiu el conjunt de la comarca. S’ha posat de manifest la necessitat de fer més àgils els tràmits amb les diferents administracions,  la urgència de recepcionar urbanísticament tots els polígons, la necessitat de flexibilitzar els usos del sòl i, sobretot, la necessitat de mancomunar serveis i crear incentius per ajudar als propietaris de naus desocupades perquè puguin comercialitzar-les.  Ha quedat palès, durant les intervencions, que el dèficit d’infraestructures viàries i ferroviàries que arrossega el Bages històricament representa un obstacle alhora de triar la comarca com emplaçament per empreses que requereixen una comunicació ràpida amb el Port i amb Barcelona.

Estoc de naus buides

Durant la jornada s’ha fet públic que el Bages compta amb 370 ofertes de venda-lloguer als diferents polígons d’activitat econòmica, la meitat naus i la meitat terrenys sense edificar. L’oferta no ha crescut al llarg dels anys tot i disminuir el nombre d’empreses ubicades als polígons com a conseqüència de la crisi. La comarca compta amb un estoc de naus buides que va sortint al mercat alhora que va creixent la demanda. Aquest increment ja es nota els dos darrers anys a l’àrea metropolitana de Barcelona i s’espera es noti també properament al Bages. La demanda per establir-se al Bages és molt inferior a les comarques de la primera àrea metropolitana, malgrat que els preus són més econòmics.

Mancança de naus grans i mitjanes

La sessió ha fet visible que el Bages té una mancança de naus mitjanes i grans, de més de 2.000 metres quadrats,  a punt per comercialitzar-se i, en canvi, ofereix naus petites i de segona mà que tenen un sobre cost alhora d’adequar-se per acollir noves activitats.

Participants

La jornada ha comptat amb la participació d’Asunción Mayoral, cap del Servei de Localització Empresarial de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrens, vicepresident de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Esteve Pintó, president de PIMEC a la Catalunya Central, Enric Masana, delegat al Bages-Berguedà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Antonio Muñoz, delegat al Bages del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya i Jordi Valls, tècnic de l’àrea de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de Laura Vilagrà, delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. L’acte ha estat organitzat pel Consell Comarcal del Bages amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

Comparteix

image_pdfExporta a PDF